Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Altın, Türkiye'nin birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, ciddi önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
//ALTIN’IN TESPİTLERİ
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ tarafından “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Yığma-Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi” konulu bir seminer düzenlendi. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Altın’ın konuşmacı olarak davet edildiği seminere, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler büyük ilgi gösterirken, Altın’ı dinlemek için gelenler arasında, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Yaşar Güvenç’le, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan inşaat mühendisleri de vardı.
“Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Yığma-Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi” konusunu değerlendiren Prof. Dr. Sinan Altın, Türkiye’de tüm dikkatlerin depreme yöneltilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bilime, mühendisliğe ve akla aykırı uygulamalar rant politikalarıyla birleşince ülkemizi bir deprem ve afet ülkesi haline getirdi. Bilinçsiz yer seçimleri, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük düzeyli ya da mühendislik hizmeti görmeden yapılan yapı üretimi, kaçak yapılaşma, denetimsizlik ve plansız kentleşme sonucunda hemen her depremde ülkemizde insani, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmektedir.” diye konuştu.
//ALTIN: YAŞADIĞIMIZ ACILARDAN DERS ÇIKARMAYI ARTIK ÖĞRENMELİYİZ
Türkiye'deki binaların yapım tekniği ne olursa olsun önemli bir kısmının yeterli deprem güvenliğine sahip olamadığının yaşanmış depremlerde görüldüğünü belirten Aldın, “Hatta bazı binalar ise, deprem yaşamamasına rağmen kendi düşey ağırlıklarını dahi taşıyamadığını görüyoruz. Devletin verdiği rakamlar açısından bakacak olursak, bunların çok hızlı şekilde rehabilite edilmesi; gelecekte olacak depremlerde benzer kayıpların önlemesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bizler bu coğrafyada ve bu fay hatlarının üzerinde yaşamaya devam edeceğiz. Üstelik bunu hem de her an bir deprem olasılığı bilerek yapacağız. Yaşadığımız acılardan dersler çıkarmak ve toplum olarak deprem zararlarını en aza indirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sinan Altın, seminerde daha sonra yapı mekaniği laboratuarlarında yürütülen çeşitli araştırmaların sonuçlarına ilişkin olarak bilgiler de verdi. Seminerin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Altın, seminerlerine bölgenin diğer illerinde de devam edecek.