PROF. DR. FAHRİ YAVUZ:
“TARIMDA VERİMSİZLİK SORUNUNU AŞMAK ZORUNDAYIZ”
Suni tohumlama merkezli hayvan ıslah projesi çerçevesinde çiftçileri bilinçlendirmek için düzenlenen eğitim toplantısına katılan Prof. Dr. Yavuz, Türkiye'de en fazla büyükbaş hayvana sahip Erzurum'da hayvancılığın verimli yapılamadığına dikkat çekti.
KENDİNE YETEN DEĞİL, KAR EDEN ÇİFTÇİYE İHTİYAÇ VAR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, yemini üreten, verimli hayvan yetiştiren ve elde ettiği ürünü de satan çiftçileri hedeflediklerini söyledi. 2007 yılı suni tohumlama merkezli hayvan ıslah projesi çerçevesinde çiftçileri bilinçlendirmek için eğitim toplantısı düzenlendi.
TARIMIN NABZINI TUTANLAR BİRARAYA GELDİ
Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıya Erzurum Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Yanar, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, Veteriner Fakültesi Doğum Bölümü Başkanı Prof. Dr. Armağan Çolak, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim ÜyesiYrd. Doç. Dr. Tecer Atsan, İl Tarım Müdürlüğünden Veteriner Hekim Cengiz Ceylan, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
HAYVANCILIKTA OLUMSUZ SÜREÇ
Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Fahri Yavuz Erzurum’un Türkiye’de en fazla büyükbaş hayvana sahip olmasına rağmen hayvancılığın verimsiz olduğunu, il genelinde hayvancılık kültürü olmasına rağmen bilimsel ve teknik anlamda birçok hata yapıldığını söyledi.
SUNİ TOHUMLAMA DEVAM ETTİRİLMELİ
Prof Dr. Yavuz “Bu problemlerin birinci çözümü suni tohumlama ve kaliteli buzağıdır. İkinci çözümü ise eğitim ve çiftçilerimizin bilinçlenmesidir. Biz Erzurum’da verimli hayvanla çalışan, kendi yemini kendisi üreten, kaliteli et ve süt üreten ve aynı zamanda ürettiğini satabilen çiftçilerin olmasını hedefliyoruz. 2005 yılında başladığımız suni tohumlama çalışmalarında ilk yıl 15 bin tohumlama 7 bin buzağı, 2006 yılında 50 bin tohumlama 20 bin buzağı elde edildi. Şu anda Erzurum’da yaklaşık 75 veteriner hekim suni tohumlama çalışmalarında görev alıyor. Bizim çiftçilerimize tam olarak ulaşabilmemiz için 200 Veteriner Hekime ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi. Prof. Dr. Yavuz ayrıca, suni tohumlamanın kaliteli buzağıyı garanti ettiğini, çiftçiyi boğa maliyetinden kurtardığını ve yavru atmayı da önlediğini dile getirdi.
Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz’un ardından söz alan diğer konuşmacılar da suni tohumlamanın önemine değinerek tarım ve hayvancılığın bilime ve tekniğine uygun olarak yapılmasına işaret ettiler. Ayrıca toplantıda Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine gidecek olan iki çiftçinin de seçimi yapıldı.