Erzurum ve Trabzon'da yapılacak uluslararası organizasyonlar için bu kentlerin adeta spor şantiyesine döndüğünü belirten Özak, Erzurum için 350 milyon Dolar, Trabzon için de 130 milyon Dolar harcanarak tesisler yapıldığını bildirdi.
ERZURUM gazetesi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Takımın yeni teknik direktörünün belirlenmesi konusunda Futbol Federasyonunun vereceği karara saygılı olduğunu, ancak kendisinin kesinlikle yerli hocadan yana olduğunu söyledi. Özak, spor mahkemelerinin de mümkün olan en kısa sürede kurulacağını açıkladı.
ÖNCE YERLİ HOCA
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Takımın başına getirilecek yeni teknik adamın mutlaka yerli olması gerektiği yolundaki görüşünü açıkladı. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Yönetim Kurulunun kendisini ziyareti sırasında spor gündemindeki çeşitli konularla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Özak, "Federasyon zaten özerktir ve bu konudaki takdir hakkına karışmam sözkonusu değildir. Elbette ki onlar da en iyi ve doğru tercihi yapma çabası içindedirler. Ancak ben yerli hocanın daha yararlı olacağı inancındayım" diye konuştu.
ALTYAPIYA DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ
Futbolda köklü ve kalıcı başarının gelmesi için asıl altyapı düzeninin çok iyi kurulması gerektiğini belirten Özak, buraya dünya çapında hocaların getirilmesinin daha doğru uygulama olacağını söyledi.
Türkiye'deki uygulamada bu görevlere genellikle futbolu henüz bırakmış olan kişilerin getirildiğini belirten Özak, "Bu yanlıştan kurtulmalıyız. Bu görüşü yıllardır savunuyorum. Darılan arkadaşlarım oldu ama şimdi bana hak veriyorlar. Yabancı hoca bize asıl burada gerekli. Altyapıda iyi yetişmeyen oyuncularla sağlam bir futbol düzeni kurabilmek mümkün değil." diye konuştu.
HAMİT ALTINTOP ÖRNEĞİ
Özak bu konuda Hamit Altıntop örneğini de gündeme getirerek, "Almanya'da değil de bizde yetişmiş olsaydı bugünkü Hamit Altıntop olabilir miydi?" diye sordu. Şu anda yurtdışında çok az futbolcunun oynuyor oluşunu ciddi bir eksiklik olarak nitelendiren Bakan Özak, "Ayrıca oynayanların en önemlisi olan Tuncay'ın durumu ortada. Bunun yanısıra yurtdışından oyuncu alırken ödenen paralar anormal derecede yüksek. Bu tür çarpıklıklardan futbolumuz zarar görüyor, sağlıklı bir ilerleme yoluna giremiyoruz." dedi.
ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN HERŞEY YAPILACAK
Spor alanlarındaki şiddeti önleyebilmek için sürekli çalıştıklarını ve mümkün olabilecek en kısa sürede bu işi sonuçlandıracaklarını söyleyen Özak bu kapsamdaki gelişmeleri şöyle aktardı; "Bu konuda TBMM'de mutlak bir mutabakat var. Spordaki şiddeti bitirmek mümkün olmasa da en alt düzeye indirebilmek için gereken herşeyi yapacağız. Olay çıkaran kişilerin statta gözaltına alınması ve davanın da 1 günde sonuçlandırılarak hapse atılmaları gibi en sert önlemleri alacağız. Ancak bu konuda mahkemelerin olağanüstü iş yükü ve spor alanlarındaki suçlarla ilgili uzmanlaşmış yargıçların bulunmayışı gibi sorunlar önümüze çıkabiliyor. Biz de bunların hepsine hızla çözüm getirmeye çalışıyoruz. Yasal açıdan hiçbir boşluk ve eksiklik bırakmayacağız." Bakan Özak, statların ve çevresinin kameralı düzenle çok sıkı biçimde izleneceğini ve suç işleyenlerin anında gözaltına alınacağını açıkladı.
SPORDA YENİ BİR ATILIM DÖNEMİ
Sporda yeni bir atılım dönemine girdiklerini belirten Özak, önümüzdeki yıllarda üstüste gelen büyük uluslararası organizasyonlarla Türkiye'nin sesini duyuracaklarını söyledi.
Erzurum ve Trabzon'da yapılacak uluslararası organizasyonlar için bu kentlerin adeta spor şantiyesine döndüğünü belirten Özak, Erzurum için 350 milyon Dolar, Trabzon için de 130 milyon Dolar harcanarak tesisler yapıldığını bildirdi.
2020 OLİMPİYATLARI
2016 Avrupa Şampiyonası'nı alabilmek için çalışmaların sıkı biçimde sürdürüldüğünü belirten Özak, İstanbul'da 2020'de Olimpiyat oyunlarının yapılabilmesi için de çalışma yönteminin değiştirildiğini açıkladı. Bakan Özak, şunları söyledi; "Bu, İstanbul'un işidir. Biz elbette ki devlet olarak sonuna kadar ve her türlü desteği vereceğiz ama bu işin asıl sahibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile Valisidir. Biz de bu durumu kendilerine bildirdik. Artık çalışmaları onlar yürütecek." Yeni yapılacak spor tesisleri konusunda değişik bir model getirdiklerini belirten Özak, "Bunlar için kaynak bulabilmek kolay iş değil. O nedenle geliştirdiğimiz yeni modeli yerli ve yabancı kuruluşlara anlattık. İşin esası, tesislerin mutlak surette 2 yıl içinde bitirilmesi, ödemelerininse 7 yıl içinde tamamlanmasıdır." dedi.