Çat Barajı devreye girmeden önce, Erzurum’un içme suyu ihtiyacının yer altı su kaynaklarından karşılandığını hatırlatan Bölge Müdürü Bahadır, barajın kullanılmaya başlamasıyla birlikte yer altı su kaynaklarında artış meydana geldiğini kaydetti.
//TABİAT DA YER SULARINI KULLANIN DİYOR
Sadece Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çevresinde değil, Erzurum Ovası’nın birçok yerinde suyun zemin seviyesine kadar yükselme gösterdiğini vurgulayan Bölge Müdürü Bahadır, 2010 yılı boyunca uzun vadeli drenaj çalışması yapacaklarını bildirdi. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru bazı noktalarda drenaj uygulaması yapıldığını kaydeden DSİ 8. Bölge Müdürü Mustafa Bahadır, “Havalimanı bölgesinde de OSB’dekine benzer bir sıkıntı vardı ve oradaki sorunu çözdük. Erzurum Ovası’nda da hidrojeolojik etüt raporu hazırlayarak, Genel Müdürlüğümüze gönderdik. Erzurum Ovası’nda yürütülecek olan drenaj çalışmalarına ilişkin olarak planlama çalışması yapılacak. Bölgede uzun süreli bir çalışma programı uygulanacak.” diye konuştu.
//OVADA DRENAJ
Erzurum Ovası’nda yapılması planlanan drenaj çalışmalarına ek olarak Karasu ırmağında da makinalı çalışma yapacaklarını açıklayan Bölge Müdürü Bahadır, sorunun çözümü için tüm imkanların seferber edileceğini kaydetti. Bahadır, şunları kaydetti: “Erzurum’un yer altı suları bakımından oldukça zengin bir şehrimiz olduğu zaten bilinmektedir. Kaldı ki, tamamen doğal olan yer altı su kaynakları, çeşitli noktalardaki kuyular aracılığıyla şehrin içme suyunu karşılamak amacıyla kullanılıyordu. Palandöken Barajı devreye sokulduktan sonra bu kuyular kullanılmamaya başlandı. Hal böyle olunca, yer altı su kaynaklarındaki artış, bazı bölgelerde zemin seviyesine kadar yükseldi. Ovanın güneydoğusundaki drenaj kanallarında bir takım çalışmalar yürütüldü, diğer bölgelerde ise, 2010 yılı çalışma programı içerisinde geniş kapsamlı drenaj uygulamaları yapılacak. Bu nedenle korkmayı ya da endişelenmeyi gerektiren bir durum olmadığını belirtmek istiyoruz.”