Organize Suç Örgütlerinin Profili
Son yıllarda yapılan başarılı operasyonlarla birçok organize suç örgütü çökertilirken, bu tür suç örgütlerin artık yaptırımı ağır suçlar yerine daha çok para cezası ile kurtuldukları suçlara yöneldikleri; bunun en çarpıcı örneklerinden birinin de kumar oynatmak için yer ve imkan sağlamak olduğu belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın 2007 yılı raporunda organize suç örgütleriyle ilgili ilginç bilgiler yer alıyor.
Maddi çıkar hedefleyen organize suç gruplarının, özellikle sıcak para akışının olduğu büyük şehirlerde faaliyetlerini sürdürmeye çaba gösterdikleri gözlendiği belirtilen raporda, güvenlik güçlerinin yoğun mücadelesi sonucunda birçok faaliyeti kontrol altına alınan organize suç gruplarının, kendilerine yeni faaliyet alanları oluşturmaya çalıştıklarının tespit edildiğine işaret edildi.
Raporda, kumarhane işletmeciliğinin suç örgütlerinin ön plana çıkan faaliyet alanlarından birisi olduğu belirtilerek, bu tür suç örgütlerinin yaptırımı ağır olan suçlar yerine artık daha çok para cezası ile kurtuldukları suçlara yöneldikleri; bunun en çarpıcı örneklerinden birisinin de kumar oynatmak için yer ve imkan sağlamak olduğu ifade edildi.
Örgütlerin zaman zaman bu faaliyetlerini yurt dışı seyahati kolay olan ülkelere taşıdıkları, yurt içinde ise lüks villa ve iş yerlerini kumarhanelere dönüştürdükleri vurgulanarak, hatta bu kumarhaneleri taşınabilir hale getirdikleri, bir iş yerinin kısa sürede çanta kumar makineleri ile kumarhaneye çevirebildiğine dikkat çekildi.
KAMU GÖREVLİLERİ VE ÜNLÜLERDEN YARARLANMA
Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'nın raporunda, her geçen yıl faaliyetleri kontrol altına alınan suç örgütlerinin, haksız çıkar sağlamak için bir takım emekli ve müstafi kamu görevlileri ve tanınmış kişileri aralarına katma girişiminde bulunduklarının görüldüğüne dikkat çekildi.
Organize suç örgütlerini sokak çetelerinden ayıran özelliklerden birinin bilinçli bir şekilde, kendi ilgi alanlarına giren kamu birimlerinden görevlilerle ve medyada tanınmış kişilerle irtibata geçme ve onların nüfuzundan yararlanma isteğinde oldukları vurgulanan raporda, bu nedenle suç örgütleri üyelerinin, özellikle kamu görevlileri veya tanınmış kişilerle aynı karede olmaya çalışırken, onları kendi örgütlerinin bir parçasıymış gibi gösterme gayretinde oldukları kaydedildi. Organize suç örgütlerinin, aralarına aldıkları tecrübeli kamu görevlileri sayesinde, suç örgütü faaliyetlerini sanki kamunun, toplumun veya ülkenin yararına gibi göstermeye çalıştıklarına da dikkat çekilen raporda, suç örgütlerince yürütülen bu tip faaliyetlerin birçoğunun deşifre edildiği yapılan, operasyonlarda son üç yılda toplam 407 kamu görevlisinin yakalandığı bildirildi.
ÖRGÜT ÜYELERİNİN ÇOĞU İLKOKUL MEZUNU
2007 yılı verilerine göre organize suç örgüt üyelerinin yüzde 43'nün ilkokul mezunu olduğu belirlenirken, yüzde 3'ünün okur-yazar olduğu, yüzde 3'nün de okuma ve yazma bilmediği, yüzde 21'inin orta okul, yüzde 22'sinin lise, yüzde 4'ünün üniversite, yüzde 2'sinin de 2 yıllık yüksek okul mezunu olduğu belirlendi.
Geçen yıl yapılan operasyonlarda yakalanan organize suç örgütü üyelerinin yüzde 40'nın 31-42 yaş grubunda olduğu ortaya çıkarken, yüzde 39'nun 19-30, yüzde 16'sının 43-54, yüzde 2'sinin 18 yaş ve altı, yüzde 3'nün 55 yaş ve üstü olduğu saptandı.
5 YILDA BİN 174 OPERASYON
Rapora göre yurt genelinde son 5 yılda organize suç örgütlerine karşı 1174 operasyon gerçekleştirilirken, bu operasyonlarda 12 bin 236 şüpheli yakalandı.
Bu operasyonlarda çok sayıda silah ele geçirilirken, bunlar arasında 46 adet çelik yelek ile 31 el bombası bulunması ise dikkat çekti.