Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın FAO Türkiye ofisiyle işbirliği içerisinde yürüttüğü proje kapsamında Palandöken Dedeman Ski Lodge otelinde gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın, Tarım İl Müdürü Yardımcısı Uysal Orbay, çeşitli Üniversitelerden gelen bilim adamları ve Çiftçiler katıldı.
//ÇALIŞTAY İKİ GÜN SÜRECEK
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın, “Organik tarımın güçlendirilmesi kapsamında Erzurum’da yürütülen Buğdayla ilgili tahılla ilgili çalıştay düzenliyoruz. Bu projeyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. Proje yıllar önce hazırlandı fakat, şuanda uygulamaya geçildi. Şuana kadar Çanakkale, Samsun, Şanlıurfa ve Antakya’da olmak üzere 4 çalıştay yaptık. Bugünde Erzurum’da sizlerle tahıllar ve buğday konusunu tartışacağız” dedi.
Düzenlenen çalıştayda öncelikle bölge için son derece öneme sahip buğday, yem bitkileri ve hayvansal ürünler ile diğer Pazar potansiyeli olan ürünlerin organik olarak üretilmesi ve pazarlanması konuları üzerinde duruldu.
//THİMM KATILIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
Projenin ekip liderliğini yürüten ve konuyla ilgili 30 yılı aşkın Uluslar arası deneyimi bulunan organik ürün uzmanı Conrad Thimm, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde organik üretimin gelişmesinde devletlerden çok özel sektörün daha etkili olduğunu belirterek, “Ancak özel sektörde öncelikle organik ürünlerin pazarlanmasında kar elde edebileceğine inanmış olmalıdır. Devletin en önemli fonksiyonunun ise paydaşları bir araya getirmek ve halkla ilişkileri geliştirerek organik ürünlerin üretimi ve tüketilmesinde olumlu bir kamuoyu oluşturabilmektir” dedi. Daha sonra iki gün sürecek olan organik ürünlerin pazarlanması ve bölge için yeni fırsatlar çalıştayında bilgi alış verişinde bulundu