Öğretmen adaylarına ‘köy yaşamı’ dersi
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'ndeki öğretmen adaylarına, köylerdeki birleştirilmiş sınıflar ve köyde yaşam hakkında geniş bilgiler veriliyor.
Türkiye'de, 11 bin öğrencisiyle en büyük ikinci fakülte olan Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri köy yaşamı konusunda da eğitiliyor.
Özellikle birleştirilmiş sınıflarla ilgili derslerde, köy ilköğretim okulları ve köyler hakkında deneyimli öğretim üyelerinden bilgiler alan öğretmen adayları, hangi şartlarda görev yapacaklarını öğreniyor.
GEREKİRSE, TEZEK YAKMAK ZORUNDA DA KALACAKLAR''
Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mücahit Dilekmen, yaptığı açıklamada, öğrencilere hangi imkanlar dahilinde görev yapacaklarını iyi bir şekilde anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Dilekmen, özellikle birleştirilmiş sınıflarla ilgili derslerde öğrencilere, köylerdeki ilköğretim okulları ve köy yaşamı hakkında detaylı bilgiler sunduklarını kaydetti. Bu bilgileri öğrencilere özellikle, fakülteye öğretmenlikten gelmiş ve köylerde görev yapmış deneyimli öğretim üyelerinin anlattığını ifade eden Dilekmen, şunları söyledi:
''Öğrencilerimize, gerekirse sobada tezek yakabileceklerini de anlatıyoruz. Onlara, köy muhtarı ve sakinleri ile nasıl diyalog kurulabileceği, ilişkilerde nelere dikkat edileceği, kızlarını okula göndermeyen velilerin nasıl ikna edileceği gibi konuları hakkında da bilgi veriyoruz''
HİÇ KÖY GÖRMEYEN ÖĞRENCİLER VAR''
Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yavuz Taşkesenligil de fakültedeki her öğrenciyi, mezun olmadan önce en az bir defa köy ziyaretine götürdüklerini anlattı.
''Çünkü yaşamında hiç köy görmeyen öğrencilerimiz var'' diyen Taşkesenligil şöyle devam etti:
''Öğrencilerimizin, mezun olduktan sonra görev yapacakları yerler, büyük bir ihtimalle Doğu'daki köyler olacak. Bu nedenle son sınıf öğrencilerini, ikinci yarı yılda en az bir defa köye götürüyoruz. Hiç köy görmemiş ya da hiç sobayla ısınmamış öğrenciler var.''
Prof. Dr. Taşkesenligil, köy ziyaretlerini uygulamalı eğitim olarak düzenlediklerini, böylece öğrencilerin mezun olduktan sonra hangi şartlarda eğitim vereceklerini daha iyi öğrendiklerini ifade etti.