DOSİAD Yönetim Kurulu üyesi Kaya
KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim kurulu üyesi, Eğitim ve Sosyal işler Komisyonu Başkanı Ramis Kaya, Doğu’da eğitim gerçeğine odaklanılmasıyla kalkınma ve gelişme sorunlarının önemli ölçüde giderilebileceğini söyleyerek:”Doğu’da görev yapan öğretmenler desteklenmeli, geçim derdiyle baş başa bırakılmamalıdır” dedi.
DOĞU’DA ÖĞRETMENLERİMİZ EĞİTİM SAVAŞI VERİYOR
24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan DOSİAD Yönetim Kurulu üyesi Kaya, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde görev yapan öğretmenlerin ülkenin diğer bölgelerinde görev yapan öğretmenlere göre çok büyük fedakarlıklara katlandıklarını, sınırlı kazançları ve doğuya özgün giderleri olmasına rağmen yaşamlarından taviz vererek üstün bir fedakarlık sergilediklerini belirtti.
ÖĞRETMENLER MADDİ VE MANEVİ AÇIDAN DESTEKLENMELİDİR
Doğu’da görev yapan öğretmenlerin, diğer bölge illerindeki öğretmenlere göre ek yakacak ve giyecek giderleri olduğunu, bunun da eğitimcilerin aldığı ücretleri daraltarak, öğretmenlerin yaşam kalitesini sınırlandırıp düşürdüğüne dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:” eğitim bütün hayati fonksiyonları yönlendiren bir olgu. Kalkınmak, gelişmek, hayatta kaliteyi yakalamak eğitime bağlı. Doğu Anadolu bölgesinde yaşam standartları; ekonomik ve sosyal geri kalmışlık yüzünden oldukça düşük. Bölgenin sosyal ve ekonomik performansı en alt düzeyde. Çare eğitime ağırlık vermek, çare eğitimciyi desteklemekten geçiyor. Öğretmenlerimizi ekonomik bağlamda güçlendirdiğimizde pek çok sorun giderilmiş olacaktır”
DOĞUDAKİ ÖĞRETMENLERE ÖZEL EĞİTİM TAZMİNATI VERİLMELİ
Doğu Anadolu bölgesinde özellikle yaşanabilir alanların göç sebebiyle azaldığını, buralarda görev yapan eğitimcilerin barınma başta olmak üzere pek çok sorunla mücadele ettiğini kaydeden Kaya: “köylerimizde birleştirilmiş sınıflarda eğitim veren öğretmenlerimizin sayısı fazla. En az beş sınıfa ders anlatan öğretmenlerimiz eğitim alanında yetersiz ortamlarda eğitim kavgası veriyor. Bunların üstüne bu fedakar eğitimcilerimizin barınma ve zaruri ihtiyaçlarını eklerseniz, öğretmenlerimizin içinde bulunduğu olumsuz koşullar gerçekten vahim bir tablo içermektedir. Doğu kalkındırılacaksa önce eğitime, eğitimde de öğretmene yoğunlaşmak ve desteklemek mecburiyeti vardır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
ÖĞRETMENLERİMİZ BİRER EĞİTİM KAHRAMANIDIR
Doğu Anadolu bölgesinde bulunan 14 ildeki öğretmenlerin içinde bulundukları eğitim ve yaşama şartlarının AB standartlarıyla değil, ülkenin diğer bölge illerindeki normlarla bile kıyaslanamayacağını altını çizen Kaya,: “Eğitimcimizden bilgi aktarımını, en olumsuz koşullarda beklemek insafla bağdaşmıyor. Yakacağa, giyeceğe ve barınma ihtiyacına giderlerini hasreden öğretmenlerimiz, eğitim dokümanı, araç ve gerecini de cebinden karşılıyor. Bu koşullara rağmen onlardan Doğu Anadolu bölgesi eğitim standartlarını yükseltmelerini umuyoruz. Bu durum tam bir çelişkidir. Doğu Anadolu illerinin ÖSS ve OKS’deki durumları öğretmenlerimizin çaresizliğini belgelemektedir” dedi.
ÖĞRETMENLER GÜNÜ, GEÇİŞTİRİLMEMELİDİR
“Öğretmenler günü kutlaması bir protokol işi olmaktan çıkarılmalı, “eğitim gerçeğinin ortaya konduğu bir platforma dönüştürülmelidir” diyen Kaya , bütün olumsuz şartlara rağmen görevini aksatmadan yürüten Doğu Anadolu Bölgesi illerinde görev yapan öğretmenlerin tamamının Yılın öğretmenleri olduğunu ve hepsine özel eğitim tazminatı ödenmesi gerektiğini kaydetti.
Kaya açıklamasının son bölümünde, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutladı.