Numune Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği Hekimi Kardiyolog Dr. Ulus:
AŞIRI STRES KALP KRİZİ YAŞINI DÜŞÜRÜYOR
Aşırı stres ve sigara kullanımının, kalp krizi yaşını giderek düşürdüğü öğrenildi. Erzurum Numune Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nde görevli Kardiyolog Dr. Taner Ulus, kalp ve damar hastalıklarının erken yaşlarda görülme sıklığının giderek arttığını söyledi.
KALP KRİZİ OLUŞUMU
Kalp ve damar hastalıklarının bir sonucu olan kalp krizinin, kalp damarları içerisinde yağ ve iltihaplardan oluşan kireçli plaklar yüzünden meydana geldiğini anlatan Ulus, “Bu plakların yırtılmasıyla meydana gelen kalp krizi, günümüzde başlıca ölüm sebepleri arasında yer almaktadır.” dedi.
STRES VE KALP KRİZİ
Kalp damarlarında plaklar oluşmasına öncelikle sigaranın neden olduğunu, bunun yanında stresin de, kalp krizi geçirilmesinde etkin rol oynadığına vurgu yapan Kardiyolog Dr. Taner Ulus, “Kalp krizi geçirilmesinde stres ve sigara kadar, bazı mikrobik etkenler, diyetler, kolesterol ve vücut içerisindeki iltihabi durumlar, bu plakların oluşmasında etkili olurlar.” diye konuştu. Toplumda kalp krizi yaşının düşmesinde en önemli etkenlerden birisinin stres olduğunu aktaran Dr. Ulus, kalp krizine karşı tedbirli olunması noktasında, hastalığın belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
ULUS, KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİNİ SIRALADI
Kalp krizi geçiren ya da geçirme ihtimali yüksek olan kişilerde soğuk terleme, ölüm hissi ve göğüste şiddetli baskı halinde ağrı görülebileceğini kaydeden Kardiyolog Dr. Taner Ulus, “Belirtiler arasında ayrıca şiddetli ağrıların kürek kemiklerinin altında, alt çene ve dişlerde görülmesi de bulunmaktadır. Bu belirtiler, 30 dakika kadar seyrederse, kişi kalp krizi geçiriyor demektir. Eğer bu ağrılar 20 dakikanın altında kalıyorsa, kalp krizinin öncü belirtisi anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.
GÖĞÜS AĞRISI
Yine yürürken hastanın eforunu kısıtlayan göğüs ağrısı ve nefes darlığının da, kalp krizinin en önemli öncü belirtilerinden olduğuna dikkati çeken Ulus, kalbin düzensiz atması, kan basıncındaki düzensizlik ve çarpıntının, mutlaka hekim kontrolü gerektiren durumlar olduğunu söyledi.
Kalp krizi geçiren kişilerin tedavi sürecinin anjiografiyle başladığını aktaran Kardiyolog Dr. Taner Ulus, bu yöntemle tespit edilen tıkalı damarların, ardından stent aracılığıyla açıldığını ifade etti.
Kalp krizi riskine karşı insanların stresli bir yaşamdan ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları gerektiğini dile getiren Ulus, hastalığa ilişkin belirtilerin kesinlikle hafife alınmamasını ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çağrısında bulundu.