Erzurum’da narenciye ürünleri fiyatlarındaki anormal yükseliş vatandaşı mağdur ediyor. Domuz gribinden korunmak amacıyla, narenciye ürünlerine gösterilen aşırı talebi istismar eden üreticiler, ürünlerin fiyatlarını astronomik boyutlara taşıyor. Yoksul vatandaşlar bu ürünleri alamazken, satıcılar da fiyatlardan şikayet ediyor.
ERZURUM gazetesi
Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Domuz Gribi, meyve satışlarını artırdı. Domuz Gribi’ne karşı halkın aldığı önlemler nedeniyle, başta C vitamini deposu olan narenciye ürünleri olmak üzere, meyve satışlarında ciddi oranda artış yaşandı.
//TALEP ARTTI, FİYATLAR TAVAN YAPTI
Erzurum’da manavlık yapan Metin Aktaş isimli esnaf, Domuz Gribi endişesinin, etsini en çabuk meyve satışlarında gösterdiğini söyledi. Başta mandalina, portakal, greyfurt ve nar olmak üzere meyve satışlarında ciddi manada bir artış olduğunu anlatan Aktaş “Domuz gribinden ötürü meyve satışlarında yüzde 50’yu bulan oranlarda artışlar oldu. Domuz gribinden korkan vatandaşımız, soluğu manavlarda almaya başladı. Özellikle narenciye ürünlerine olan talep patlarken, portakal, mandalina gibi meyveler market raflarında en çok aranan meyveler haline geldi. Bundan önce meyvede günlük 300 kilogram satış yaparken, şimdi günlük 500 ile 800 kilogram arasında meyve satışı yapmaya başladık. Satışlarımızda artış olması bizim yüzümüzü de güldürmeye başladı. Ekonomik kriz ve mevsimsel geçişler, satışlarda durgunluk yaşanmasına neden olmuştu.” diye konuştu.
//FİYATLAR ARTTI
Manav Metin Aktaş, narenciye ürünlerine gösterilen ilgi nedeniyle, fiyatların da hissedilir derece yükselmeye başladığını vurgulayarak, aşırı talep yüzünden bazı çevrelerinin iştahının iyice kabarmaya başladığını dile getirdi. Sebze halinden satın aldıkları meyve ve sebzelerin, dönemler halinde fiyat artışı yaşama başladığını vurgulayan Aktaş, “Sebze halinden 1 liraya aldığımız herhangi bir meyveyi, bir sonraki gidişte daha pahalı satın almak zorunda kalıyoruz. Çünkü talebe bağlı olarak piyasada sebze ve meyve sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Bazı çevreler, vatandaşın bu ilgisini görünce, stokladıkları meyveleri piyasaya kısıtlı olarak sürmeye başladılar. Böylece daha yüksek kazanç elde etmeyi planlıyorlar.” şeklinde konuştu.
Bazı kabzımalların, bu durumu istismar kapısı olarak değerlendirebildiklerini öne süren Aktaş, fiyat artışlarına karşı hem yetkilileri, hem de vatandaşları uyardı. Aktaş, “İnsanlar bu hastalıktan korunabilmek için meyve çeşitlerine sarıldı. Hiç olmazsa, bıraksınlar da insanlar meyve tüketsin. Fiyatlarla bilerek ve sistemli biçimde oynanmasına izin verilmemeli. Bu işin sorumlusu ve yetkili kurumu kimse, vatandaşın istismar edilmesine kesinlikle izin vermemeli.” şeklinde konuştu.