Malatya ve Elazığ, özel sektör eliyle gerçekleştirilen kalkınma atılımlarıyla Doğu Anadolu’nun lider şehirliğine oynarken, biz;
Yerimizde sayıyoruz
Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik fonksiyonları bakımından merkezi il olma konumunu korumak ve geliştirmek adına ciddi girişimlere muhtaç bulunuyor. Bölgede bazı refah göstergeleri bakımından Erzurum Malatya’nın gerisinde kalıyor. Erzurum’un bölge içinde yarıştığı bir diğer il de Elazığ.
ERZURUM NEREYE GİDİYOR?
Katma değer üretebilecek ekonomik ve sosyal kaynakları bakımından bölgenin en zengin ili olan Erzurum’un, bu özelliğini yeterince değerlendirememesi, ilin kalkınma performansının yalnızca kamu yatırımlarına ve merkezi yönetimlere devredilmesinden kaynaklanıyor. Elazığ ve Malatya’da ise özel sektör girişimleri kamu’nun önüne geçmiş durumda bulunuyor.
POTANSİYELİMİZİ DEĞERLENDİREMİYORUZ
Türkiye’nin ilk kurulan ve halen beş büyük eğitim kurumundan biri olan Atatürk üniversitesi gibi sosyal ve ekonomik performansı yönlendirecek kapasitede bir beyni barındırması, yetişmiş insan kaynakları açısından Doğu Anadolu bölgesi illerinin önünde bulunması; tarımsal ve sanayi potansiyel ve tecrübesinin diğer illere göre yüksek olmasına rağmen, Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya’nın gerisine düşme nedenlerinin başında girişimcilik bilincinin yetersiz olması geliyor.
SADECE GEÇMİŞLE ÖVÜNMEK YETMİYOR
Malatya ve Elazığ illeri son on yıllık dönemde sosyal ve ekonomik kalkınma frekanslarını en üst düzeye çıkardılar. Taşıt sayısı, Yatırım Teşvik belgeli işletme ve KOBİ sayısı gibi kriterlerde Erzurum’u geride bırakan bu illerde, kalkınma ve gelişme amacıyla özel teşebbüs tarafından oluşturulan işbirlikleri dikkat çekici çalışmalara imza atarken; Erzurum bölgedeki konumunu sadece geçmiş görkemiyle korumaya çalışıyor.
PERFORMANSIMIZI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ
İllerin Sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması 2003 sonuçlarına göre Erzurum 60.’cı sırada yer alırken, bölge liderliği için ciddi ivme kazanan Elazığ 36, Malatya ise 41.ci sırada bulunuyor. GSYMH bakımından Malatya Türkiye sıralamasında 28.’ci durumdayken, Erzurum bu ilin yedi sıra gerisinde kalıyor. Fert başına düşen GSYMH iller sıralamasında ise Erzurum 62.il iken , Elazığ 37, Malatya da 51.ci durumda bulunuyorlar.
GÖÇ ÇOK ŞEYİ GÖTÜRÜYOR
Son yıllarda ciddi bir çıkış yakalayarak, Doğu Anadolu bölgesinde sosyo ekonomik kalkınmışlık açısından merkez illeri olmaya aday olan Elazığ ve Malatya göç sorununu da önemli ölçüde gidermiş durumdalar. 2000 yılı verilerine göre Erzurum’da net göç hızı binde 54.78 iken, net göç hızı Elazığ’da binde 23.77, Malatya’da binde 21.50 oranında kalıyor.
KALKINMA KABİLİYETİMİZİ İFADE EDEMİYORUZ
Anadolu kaplanları olarak adlandırılan Gaziantep, Niğde, Çorum, Denizli, Uşak, Manisa, Kilis, Karaman ve Konya gibi iller içine girmek için yoğun çabaların sarfedildiği Elazığ ve Malatya’da girişimcilik bilincinin yüksek olduğu gözleniyor. Erzurum ise özellikle göçle güç yitirerek, kalkınma kabiliyetini ifade etmekten uzaklaşıyor.
MALATYA’DAN ÖRNEK ALMALIYIZ
Malatya’da gerçekleştirilen ve ilin büyük sermayedarlarının oluşturduğu Malatya Girişim Grubu (MGG), konumu ve faaliyetleri bakımından Erzurum’a örnek teşkil edecek bir boyut taşıyor. Bu ilde 19 Malatyalı işadamı bir araya gelerek MGG’yi kurdu ve bu gurup ilde markalaşma hareketini başlattı. MGG’nin son başarısı ise Malatya’da 100 dolara kurdukları Malaktya Yaşam Merkezi.
MALAYA’DA 1500 İSTİHDAMLIK YATIRIM
Özelleştirme İdaresi'nden Sümerbank fabrikasının bulunduğu araziyi satın alan MGG, içinde 5 yıldızlı otel, hastane, lüks konut, alışveriş ve kongre merkezlerinin yer aldığı `Malatya Yaşam Merkezi'nin inşaatına 2006 yılında başlamayı planlıyor. Yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlayacak yatırımla Malatya'nın kültür, kongre ve sağlık turizmi için cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor. 32 bin metrekare kapalı alan ve 112 bin metrekarelik yeşil alana sahip olacak merkezin, 2007 yılında hizmete girmesi bekleniyor.