Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Erzurum İl Temsilcisi Vedat Borulu, “Dünya Mimarlık Günü ve Dünya Habitat Günü”nü kutladı. Her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan ile “Dünya Mimarlık Günü ve Dünya Habitat Günü” ilgili olarak açıklamalarda bulunan Borulu, kaygı verici bir manzara ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletlerin, bu yıl “Dünya Habitat Günü” temasını “Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar” olarak belirlediğini kaydeden Borulu, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin ise, “Dünya Mimarlık Günü” için aynı temayı kabul ettiğini belirtti. Dünyanın, küresel düzeyde izlenen ekonomik politikalar ve buna bağlı olarak fiziksel çevreye yapılan yanlış müdahaleler sonucunda; küresel ısınma, afetler, toplumsal eşitsizlikler, varsıl-yoksul arasındaki uçurumun artması, kültür, cinsiyet ve yaş grupları arasındaki farklılıkları büyüten, aynı zamanda tek tip bir insan modelinin dayatıldığı sorunlarla baş başa kaldığını vurgulayan Borulu, “Tüm insanlığın geleceğini tehdit eden bu sorunlara yönelik çözüm arayışları ivedi olarak küresel sistemin sorgulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler çevrelerinde etkisiz de olsa kimi önlemlerin alınması ve yaptırımların uygulanması için çabalar gösterilmektedir.” diye konuştu.
//MAHALLELER, KÜRESEL ŞİRKETLERİN HEDEFİ OLDU
Bu yıl için seçilen temanın, kentsel yaşam ve kentsel çevrede yaşanan krizlerin ulaştığı seviye karşısında toplumsal ve mesleki sorumlulukların yeniden anımsanmasını sağladığını ve göreve çağrı niteliği taşıdığını kaydeden Vedat Borulu, “Küresel kapitalizm kendi ekonomik krizini bir süreliğine de olsa aşmak için kentsel alanı ve yaşam alanlarını metalaştırmaktadır. Bunun için kamu ve kültür varlıkları, kamusal alan, kent ortak donatı alanları, yeşil alanları ve hatta asırlardır varlığını sürdüren yurttaşların yaşadığı mahalleler, kimi küresel şirketlerin ve yerli ortaklarının hedefi haline gelmiştir. Son yıllarda kuralsız yatırım kararları, mimari estetikten yoksun tip projeler, katılımı dışlayan planlama süreçleri ile kentsel sorunların büyütülmesinde TOKİ başrol oynamaktadır.” ifadelerini kullandı.
//DAYANIŞMA ÇAĞRISI…
5393 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası'nın 76. maddesini değiştiren 5998 Sayılı Torba Yasa ile büyükşehir belediyelerine bir takım yetkiler tanındığını vurgulayan Vedat Borulu, ‘Dönüşüm alanı ilan etme yetkisi ve bu alanlara ilişkin verilen diğer yetkilerle, bu belediyeler TOKİ ile aynı rolü üstlenmişlerdir. Bu durum kentlerimizin geleceği bakımından son derece kaygı vericidir. Küresel, bölge, ülke ve kent ölçeğinde yaşanan bu sorunlar karşısında, kente, çevreye duyarlı ve uygulamalardan etkilenen bütün kesimlerin bir dayanışma içerisinde olmasına gereksinim vardır. Bu süreçte mimarlar mesleki ve toplumsal sorumlulukları çerçevesinde karar süreçlerindeki tutumları ve mesleki davranışları ile önemli bir rol üstlenmektedirler. Bu çerçevede bütün meslektaşlarımızı mimarlık, kent ve çevre değerlerine sahip çıkmaya çağırır ve mimarlarımızın Dünya Mimarlık Gününü kutlar, uğraşılarında başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.