Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Nejmi Furunci, “Hidroelektrik santrallerinin yapım ve işletme hakkının yabancı şirketlere verilmesine karşıyız.” dedi.
//MESELEYE FARKLI BAKIŞ
Son günlerin en çok tartışılan konusu haline gelen hidroelektrik santralleri, birbirinden farklı görüşlerin merkezine oturdu. Bazı kesimler, hidroelektrik santrallerinin ekolojik dengeyi bozmanın yanında, konuşlandırıldıkları bölgelerde sosyal hayatı da sekteye uğratacağı görüşünü savunurken, MMO Erzurum İl Temsilcisi Nejmi Furunci ise, meseleye farklı bir boyuttan yaklaştı. Furunci, Türkiye’nin doğal enerji kaynaklarını bizzat kendisinin kullanması gerektiğini kaydederek, HES’lerin yapımı ve işletme haklarının yabancı şirketlere verilmesine karşı çıktı.
//ENERJİ TÜRK MÜHENDİS VE ŞİRKETLERİNCE YÖNETİLMELİ
HES projelerinin hayata geçirilmesi sürecinde, çevrenin optimum düzeyde koruma altına alınmasının büyük bir gereklilik olduğunu vurgulayan Furunci, “HES’lerin yapılmasına karşı değiliz. Fakat bu süreç işletilirken, doğanın ve yöre insanlarının olumsuz yönde etkilenmemesi öncelik taşımalıdır. Türkiye enerji üretmelidir, bunu savunuyoruz. Ancak enerjiyi Türkiye’de üreten Türk mühendisler ve şirketleri olmalıdır. HES’lerin yabancı şirketlere verilmesine karşıyız. Çünkü bunun adı, zaman sonra enerjide bile dışa bağımlılık demektir. Önce ekolojik denge gözetilecek, ardından insanların yaşamsal durumları göz önünde bulundurulacak ve HES’ler bu süreçten sonra yaptırılacak. Yapanlar da, yabancılar olmayacak.” ifadelerini kullandı.
//DOĞALGAZ SÜRECİ
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Nejmi Furunci, doğalgaz fiyatları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Furunci, doğalgazın en çok tüketildiği Aralık, Ocak ve Şubat aylarının, bu yıl bahar tadında yaşandığını kaydederek, bu durumun, doğalgaz tüketimine de yansıdığını kaydetti. Mevsim şartlarındaki bu seyrin, doğalgaza zam yapılacağı yönündeki görüşleri de ortadan kaldırdığını dile getiren Furunci, sürecin sonunda dünya genelinde doğalgazda bir indirimin bile söz konusu olabileceğini ifade etti. Bu durumun Türkiye’ye de indirim olarak yansıyacağını anlatan Nejmi Furunci, “Yılın başında doğalgaza zam yapılacağı yönünde bir takım söylentiler vardı, fakat iklim şartları nedeniyle bu ihtimal de ortadan kalkmış oldu. Sanıyoruz doğalgaza zam yapılması yönündeki beklentiler, yerini indirime bırakacak. Hal böyle olunca, bu durumdan kazançlı çıkacak olan da, yine vatandaş olacak. Çünkü doğalgaz tüketicileri bu yıl kış mevsimini hayli külfetsiz bir biçimde geçirdi.” dedi.