MECLİSTE YATIRIMLAR TARTIŞILDI
İl Genel Meclisi Şubat ayı ilk oturumu oldukça tartışmalı geçti. İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nun Dumlu Baba suyu hakkında hazırladığı rapor ve su fabrikası kurulması yönünde verdiği önerge, meclis başkanı ve bazı meclis üyeleri tarafından kabul edilmeyince, tartışma çıktı.
İl Genel Meclisi 3. dönem 6. birleşim toplantısı, Fakirullah Temir başkanlığında yapıldı. Üyelerin yazılı isteği üzerine yapılan gündem dışı konuşmalarla başlayan toplantı, Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından Dumlu Baba suyu hakkında hazırlanan raporun görüşülmesiyle devam etti. Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Tahsin Bayramoğlu, hazırladıkları rapor hakkında meclise bilgi vererek, Türkiye’de gerek köylerde gerekse kentlerde su tüketiminin çeşme ve musluk sularından yapıldığını söyledi. Artan nüfus, yerleşim yerlerindeki değişiklikler, su kullanım ve beslenme alışkanlıkları ile çevresel değişimlerin insanların su kullanım alışkanlıklarında ciddi değişmelere yol açtığını belirten Bayramoğlu, 1990’larda başlayan ambalajlı su tüketiminin yeni bir sektör oluşmasına neden olduğunu ve ambalajlı suyun günümüzde geniş halk kitlelerinin vazgeçemediği tüketim maddesi haline geldiğini ifade etti. Bu ihtiyacı ve gelişmeleri gören müteşebbislerin, Türkiye’nin bu önemli potansiyeli üzerinde durduğunu ve kaynakları yatırım aracı olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Bayramoğlu, ambalajlı su üretiminde hızlı gelişmeler yaşanarak, yer altı sularının ambalajlandığını kaydetti.
ERZURUM’UN SU KAYNAKLARI ÖNEMLİ
Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi’nde ticaret merkezi konumunda bulunduğunu hatırlatan Tahsin Bayramoğlu, şehrin istenilen üretim merkezi haline gelmemesine rağmen iyi bir dağıtım merkezi olduğunu söyledi. Bayramoğlu, “Yurdumuzun değişik bölgelerinde üretilen ve imal edilen çeşitli sanayi, ticaret ve gıda maddelerinin dağıtımı Erzurum’dan yapılmaktadır. Su kaynaklarımızın giderek azaldığı, çevresel sorunların giderek arttığı günümüzde, Erzurum’un su kaynakları giderek önem arz etmektedir. Bu bağlamda ilimizin kuzeyinde bulunan Dumlu Baba suyu da değerlendirilmesi gereken önemli bir su kaynağıdır. Bu suyun ambalajlanarak değerlendirilmesi geçmişte de gündemi gelmiş, çeşitli nedenlerle gereken ilgiyi görmemiştir. Ancak bugün gelinen nokta bu kaynaktan yararlanmayı zorunlu kılmaktadır. Söz konusu suyun debisi de yüksek olup, işletmenin gelecekte genişletilmesine imkan sağlanabilecektir.” dedi.
ÖZEL İDARE İŞLETME KURMALI
Tahsin Bayramoğlu, yıllardır atıl vaziyette bekleyen bu tesisin İl Özel İdaresi kanalıyla işletmeyle açılması gerektiğini ifade etti. Su ambalajlama tesislerinin her geçen gün arttığını hatırlatan Bayramoğlu, “Türkiye genelinde kaynak sıkıntısı olduğu için Erzurum avantajlı durumdadır. Bu tür yatırımlar zarar etmemektedir. Dumlu Baba suyunun kaynağı Fırat olduğu için ilgi çekmektedir. Suyun debisi işletilmesi için yeterli durumdadır. Su güzergahının ve kaynağının hazineye ait olması hukuki engelleri ortadan kaldırmaktadır. Erzurum’un teşvik kapsamında bulunması da yatırım maliyetlerini düşürecektir.” diye konuştu.
MADDE KABUL EDİLDİ
İl Genel Meclis üyelerinin sert tepkisi olumlu sonuç verdi. Meclis Başkanı Fakirullah Temir, “Ben yatırımların önünü kesmek peşinde değilim. Sadece konunun daha ayrıntılı bir çalışmasının yapılmasını istiyorum. Kamu yoluyla yapılan işlerin çoğu aksıyor. Bu sebeple özel sektör yatırımı yapsın diyorum.” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Temir, konuyu meclisin oyuna sundu. Büyük bir çoğunlukla, Dumlu Baba suyunun bulunduğu alana tesis yapılması kararlaştırıldı.