MAZOT ZAMLARI, ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ
DOĞULU ÇİFTÇİ YENİDEN TIRPANA DÖNDÜ
Horasan Ziraat Odası Başkanı Abdullah Aydın, mazota gelen zamların çiftçiyi üretim yapamaz duruma getirdiğini belirterek, bu nedenle çiftçilerin eski tarım usullerine yöneldiğini söyledi.
Horasan Ziraat Odası Başkanı Abdullah Aydın, üretim maliyetlerinin arttığını belirterek, tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçilerin kar edemediğini, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin artması, pazar sorununun yaşanması üzerine çiftçinin mağdur olduğunu ifade eden Aydın, "Mazot zammı, çiftçiyi üretim yapamaz duruma getirdi. Özellikle kırsal kesimlerdeki köylerde yaşayan çiftçiler, her yıl traktörle biçtikleri ot ve diğer hububatlarını bu yıl tırpanla biçmek zorunda kaldılar. Mazotun pahalı olması sebebiyle ürünü traktörle biçmek artık çok zor. Böyle yapmamız halinde zarar ediyoruz. Kazandığımız üç-beş kuruş parayı mazota vermek zorunda kalırız. Geçimimiz için bir şey kalmıyor" dedi.
MALİYET YÜKSEK, ÜRÜN ELDE KALIYOR
Aydın, mazot, gübre, yem fiyatları karşısında çiftçinin ürününün de para etmediğini söyleyerek, "Bundan 6 yıl önce küçükbaş bir hayvanın fiyatı 300 YTL iken bugün inmiş 100 YTL'ye. Büyükbaş bir hayvanın yine 6 yıl önceki fiyatı bin 500 YTL iken, bugün düşmüş 500 YTL'ye. Ama 6 yıl önceki gübre ve yem fiyatları en az değerinin 6 katına çıkmış. Bölge çiftçisinin borçlarına kolaylık sağlanması gerekir. Birçok Horasanlı çiftçi, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na borçlu ve icralık durumdadır. Bu çiftçilerimiz zaten borçlarından dolayı tarlasını istediği şekilde ekip biçemiyor. Birçoğu da Tarım Kredi'ye ve bankaya olan borcunu ödemek için tefecilerin eline düşmüş durumdadır. Bu durum çiftçinin içinde bulunduğu sorunların büyüklüğünü ortaya koyuyor. Tarım ve hayvancılıktan başka kurtuluş reçetesi olmayan çiftçilerimizin durumlarının iyileştirilmesi ve borçlarının faizlerinin indirimi ve ertelenmesi için hükümetin acil çözüm getirmesi gerekir" diye konuştu.