Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı "Türkiye’de Hukuk Öğreniminin Sorunları” konulu 3. Çalıştay, Kültür Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek Çalıştay’a Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç’in yanı sıra Adalet Bakanlığı’dan, Yargıtay’dan, hukuk fakültelerinden, barolardan ve yüksek mahkeme üyelerinden kalabalık bir heyet katıldı.
Üç oturum halinde gerçekleştirilecek tartışmalarda, Türkiye’de hukuk öğretiminin sorunları bağlamında Hukuk Fakültelerine öğrenci kabulü, hukuk fakültelerinin müfredatı, adalet meslek yüksek okullarının hukuk fakülteleriyle olan ilişkisi, staj ve mesleğe kabul için aranması gereken koşullar ele alınıp tartışılacak. Kurum görüşlerini içeren raporlar üzerinde tartışma ve değerlendirme yapılacak. Çalıştay sonunda bir de “Sonuç ve Değerlendirme” raporu hazırlanacak.
//KOÇAK SUNUM YAPTI
“Türkiye’de Hukuk Öğretiminin Sorunları” konulu Çalıştay’ın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Erzincan Hukuk Fakültesi’nin Erzincan Üniversitesi’nin kurulmasıyla bu üniversiteye devredildiğini, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ise 2006 yılında kurulduğunu ve aynı yıl öğrenci alarak eğitimini 52 öğrenciyle sürdürdüğünü hatırlattı. Rektör Koçak, hukukun, sağlık gibi, toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiğini belirterek, “Kanunlar, hukuk, adalet ulaşılmaz olmamalı; her yurttaş yasalardan eşit bir biçimden yararlanabilmelidir,” dedi.
“Kuvvet kanunda olmalı, şahıslarda olmamalı” özlü sözünü hatırlatan Koçak, bu ilkeye uyulmadığı takdirde gerçek toplumsal bir barışın ve huzurun temininin zor olacağını kaydetti ve hukuk eğitiminin önemine vurgu yaptı.
//PROF. DR. ÖZGENÇ: “KARARLARIMIZ TAVSİYE NİTELİĞİNDE”
Çalıştay’ın açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç ise, hukuk eğitimi çalıştaylarının ilkinin Ankara’da, ikincisinin İstanbul’da üçüncüsünün de Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde yapıldığını belirterek, her iki toplantıdan da kayda değer sonuçlar elde edildiğini, 3. Çalıştay’ın da başarılı geçeceğini söyledi.
Amacın Türkiye’de daha iyi bir hukuk eğitimi gerçekleştirmek olduğunu vurgulayan Özgenç, “Sorunlar var, bunların nasıl çözüleceğinin cevabını işte bu Çalıştaylarda arıyor ve buluyoruz” diye konuştu.
//SONUÇ VE DEĞERLENDİRME RAPORU
Çalıştay’larda ortaya çıkan sonuçların basına, Roma Hukukundan, Batı hukuk normlarından uzaklaşıldığı şeklinde yanlış intikal ettirildiğini hatırlatan Özgenç, “Böyle bir şey yok. Çalıştaylarda alınan kararlar tavsiye niteliğindedir. Sonuçlar yasamayla ilgili kuruluşlara sunulmaktadır,” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra, Türkiye’de Hukuk Öğreniminin Sorunları konulu 3. Çalıştay, kurum görüşlerini içeren raporların tartışılması amacıyla basına kapalı olarak devam etti.
Çalıştay, bugün, sonuç ve değerlendirme raporunun yayınlanmasıyla sona erecek.