HACI ADAYLARINA SAĞLIK TARAMASI
Erzurum Ulucamii’nde yapılacak olan aşılama ve sağlık taramasının, hacı adaylarının kutsal topraklarda herhangi bir sağlık problemi yaşamamaları amacıyla yapıldığını belirterek, “Bu yıl hacca özel acentelerin organizatörlüğünde gidecek olan 499 hacı adayımızın sağlık taraması ve aşılama işlemi, 23 Ekim Perşembe günü başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hacca gönderilecek olan hacı adaylarımızın aşılanması işlemi ise, 27-28 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Bu nedenle hacı adaylarımızın anılan günlerde Erzurum Ulucamii’nde olmalarını bekliyoruz” dedi.
ERZURUM KAFİLESİ
Erzurum’dan yola çıkacak olan ilk hacı kafilesinin 31 Ekim’de hareket edeceğini anlatan Müftü Yakup Arslan, herhangi bir aksaklık yaşanmaması için tüm tedbirlerin alındığını belirterek, “Bu hac sezonunda Erzurum’dan toplam bin 264 hacı adayımızı kazasız belasız mukaddes topraklara ulaştırmaya çalışacağız” diye konuştu.
HAC TEMEL EĞİTİMİ
Öte yandan hac farizalarını yerine getirmek isteyen hacı adaylarının, bir süre önce de eğitime tabi tutulduğunu belirten Müftü Arslan, 5 gün boyunca seminere alınan hacı adaylarının, bu mukaddes görevi nasıl yerine getirecekleri konusunda bilgilendirildiklerini ifade etti. Müftü Arslan, “Hacı adaylarımızı yola çıkarmadan önce dikkat edilmesi gereken tüm hususlar hakkında bilgilendirmiş olduk. Bunun yanında zaten hac ibadeti boyunca hacı adaylarımızın yanlarında diyanet görevlileri de bulunacak. Allah, hacı adaylarımızın hac ibadetlerini şimdiden kabul eylesin” şeklinde konuştu.
HAC İBADETİNİN ÖNEMİ
Öt e yandan Hac ibadetin önemine değinen İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, “Hac, İslam’ın beş esasından birisidir. Hem malî ve hem de bedenî bir ibadettir. Hac, kelime olarak, "yönelmek, kasdetmek, bir kimseyi ya da bir yeri çokça ziyaret etmek" anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak hac, "Belirli bir zamanda usulüne uygun olarak ihrama girdikten sonra Arafat’ta vakfe yapmak, Kabe’yi tavaf ederek ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek" suretiyle yapılan ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirene hacı denir. Hac, hicretin IX. yılında farz kılınmıştır. Haccın farz olduğu hükmü, Kur’an ve Sünnette bildirilmiştir. Bu konuda tüm Müslümanlar görüş birliği içerisindedirler. Kur’an-ı Kerîm’de, "Gitmeye gücü yetenlerin Kabe’yi haccetmeleri insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır” buyurulmuştur. Hz. Peygamber de, “İslam beş temel esas üzerine kurulmuştur. Bunlar, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın peygamberi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Kabe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” buyurmaktadır. Hac, bilindiği şekliyle Hz. İbrahim’e kadar uzanan bir ibadettir. Kur’an ve hadisler bize, Hz.İbrahim’in haccından, insanları hacca çağırmasından bahsetmekte, Kabe’nin ve haccın tarihçesine işaret etmektedir” dedi.