Balcı,“Aslında Ramazan Kur’an yani kitap ayıdır. Çünkü insanlığa yol gösteren, kitapların anası olan kutsal kitap Kur’an bu ayda indirilmiştir. Bu açıdan bu ayı kitapla içi içe değerlendirmek gerekir. Bu bağlamda Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı vakıf fuarcılık tarafından her yıl Ramazan’da Ankara Kocatape ve İstanbul Sultanahmet Camii avlusunda düzenlenen kitap fuarlarını çok önemsiyorum” dedi.
RAMAZAN VE KİTAP
İnsanların Ramazan'da iftar ve teravihten sonra bu güzel mekanları gezerken hem ibadetlerini yerine getirmekte, hem de gezerken gördükleri kitaplarla ilgilenmekte olduğunu dile getiren Balcı, “Bu tür fuarların Anadolu şehirlerinde de düzenlenmesi gerekir. Çünkü kitap insanları birleştiriyor. Yıllarca birbirini göremeyenler fuar alanında buluşuyor. Bu fuarlarda aile boyu gezerken kitap alan, hatta yılda bir kez fuarlar vesilesiyle kitap alan insanlara rastlamak mümkündür” diye konuştu.
KİTAP FUARLARININ ÖNEMİ
Mahmut Balcı, kitap fuarlarının önemiyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “'Kitap fuarları okuma oranını arttırmaktadır. Kitap fuarlarını gezen insanlar yüzlerce yayınevi ve binlerce kitapla karşılaşınca kitaplardan ne kadar uzak bir hayat yaşadıklarını, evlerinde televizyona yer verirken kitaba ise ne kadar az yer verildiğini anlıyorlar. Kitap fuarlarını sadece kitabın satıldığı yerler olarak görmemeli. Yıllardır katıldığım bu fuarlarda yayıncıların yayıncılarla, okuyucuların yazarlarla görüştüğü, okuyucuların okuyucularla dostluklar kurduklarına, birbirine kitap hediye edenlere şahit oldum. Bu fuarlarda birçok ilginç diyaloga da şahit olmak mümkündür. Örneğin çocuk gördüğü kitabı almak isterken anne ve baba müdahale ederek 'evde birçok kitap var önce onları oku'. Halbuki çocuğun tercihine saygılı olmalı, hatta çocuğun kitaplarla ilgilenmemesine anne ve babalar tam tersine üzülmeli. Markette bir ürün alırken fiyatlara itiraz etmeyen insanların kitap alırken sıkı pazarlık yapmaları, bazen muhabbete dönüşebiliyor. Ne yazık ki son zamanlarda kitap okuyanların sayısındaki düşüşten dolayı yayıncılar pazarlık yapan okuyuculara da hasret kaldı”
Mahmut Balcı, kitaba bir tüketim aracı olarak bakmamak gerektiğini belirterek “Kitabı, insanı hak ve hakikate götüren güzel bir vasıta olarak görmeliyiz” dedi.