ALPİN ÇİÇEKLER KONFERANSI
Programda, “Alpin Çiçekler: Gökyüzüne En Yakın Bitkiler” konulu bir fotoğraf sergisi ve konferans düzenledi. Açılışına Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. K. Suha Aydın’ın da katıldığı fotoğraf sergisi, İstemihan Talay Konferans Salonu fuayesinde gerçekleştirildi. Doç. Dr. Karahan’ın Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı adına bir Avrupa Birliği projesi olarak 2006 yılında yürüttüğü ve 17 aylık sürede tamamladığı proje ile Erzurum yöresindeki “Alpin Çiçekler” fotoğraf karesine alınarak sergiye konu edildi.
//SERGİ BEĞENİ TOPLADI
Dağlık alanlarda ağaç ve orman sınırının üstündeki bölgelerde yetişen ve ‘dağ bitkileri’ demek olan alpin çiçeklere ait onlarca fotoğrafın yer aldığı sergi, beğeniyle takip edildi. Sergiyi takip edenler arasında rektör Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Uğur Atik ve Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Üniversite Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Burak Çimen, ÜYG Koordinatörü Doç. Dr. Tuğba Yanpar Yelken, öğretim elemanları ve öğrenciler vardı.
//KARAHAN KONFERANS VERDİ
Serginin ardından Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde ÜYG-101 dersini alan öğrencilerin de katıldığı bir konferans veren Doç. Dr. Faris Karahan, fotoğrafları slaytlar eşliğinde izleyenlere takdim etti; yer yer açıklamalarda bulundu. Yürüttüğü bu projeyi, bilim dilini topluma yaklaştırmak amacıyla seçtiğini ifade eden Karahan, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin ülkeler arasında yer aldığını ve ülkemizde yaklaşık 12 bin bitki türü olduğunu belirtti.
//DOĞAL ORTAMDA YETİŞİYORLAR
Alpin çiçeklerin ülkemizde 2 bin metrenin üzerindeki alanlarda doğal olarak yetiştiğini söyleyen Karahan, bunların genellikle çok küçük, kompakt yapılı minyatür bitkiler olduğunu kaydetti. Karahan, proje uygulaması sırasında kurumsal desteğin çok önemli olduğunu ve bu proje kapsamında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın uygulama prosedürleri ile ilgili desteğini bir önceki Dekan Prof. Dr. Mükerrem Kaya ve sürdürülebilirlik boyutu ile ilgili olarak da şu anda görevde olan Dekan Prof. Dr. Mustafa Canbolat’tanaldığını ve yine projenin görselleştirilmesinde Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Çiltaş’ın önemli katkıları olduğunu belirtti. Daha sonra ise proje süresince kendisinin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Dr. Murat Ünal ve Osman Karabacak tarafından çekilen alpin çiçeklerden çok sayıda örneği izleyenlerle paylaştı ve alpin çiçekler arasında sümbül, lale, çiğdem, papatya, hercai menekşe, unutmabeni çiçeği, gelinparmağı, gelinçiçeği, çançiçeği, damkoruğu, onbiray gibi pek çok bitkiyi sıraladı.
//TEŞEKKÜR BELGESİ
Konferans sonunda ÜYG Koordinatörü Doç. Dr. Tuğba Yanpar Yelken Doç. Dr. Faris KARAHAN’a Rektör Prof. Dr. K. Suha Aydın adına bir teşekkür belgesi takdim etti.
Mustafa Kemal Üniversitesi’nde 16.10.2009 tarihinde gerçekleşen konferans da yine Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın TR 0305.02/LDI/024 referans numaralı “Gökyüzüne En Yakın Bitkiler: Alpin Çiçekler” projesi ile ilgili idi. Buradaki etkinlik Mimarlık Fakültesi’nce organize edildi. Konferans öncesi bir konuşma yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Güçlü, yıllar önce görev yaptığı ve kuruluşunda bulunduğu Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden bir öğrencisinin Antakya’da konferans vermesinden mutlu olduklarını ifade etti. Konferansa konu olan alpin çiçeklerin Erzurum’un 2000 m’den daha yüksek dağlarında yetiştiğini ve maki doğal bitki örtüsüne sahip Antakya için egzotik olduğunu belirtti.
Karahan’ın Konferansına Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kayhan Kaplan ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca, lisans ve lisans üstü öğrencileri katıldılar.