Dünyadaki kanserin risk faktörlerinin belirlendiği araştırmada, sigara, beslenme ve enfeksiyon hastalıkları en öne çıkan nedenler olarak sıralandı. Kanser haftası kapsamında Ankara’da düzenlenen 5. Ulusal Kanser Hastaları Kongresi, dünya ve Türkiye kanser profiline ışık tuttu.
Önümüzdeki 5 yıl içinde ölüm sebepleri arasında birinci sıraya çıkması beklenen kanser, dünya ve Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş durumda.
Halbuki kanserin yüzde 43 oranında önlenebilir bir hastalık olduğu da tıp dünyasının tespit ettiği bir gerçek.
//TÜRKİYE PROFİLİ
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü, dünyanın dört bir yanındaki merkezlerle yaptığı araştırmada, kanser yükünün Asya ülkelerine kaydığını belirledi. Araştırma’da , Türkiye profiline de yer verildi.
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü Başkanı Prof.Dr.David Hill, Türkiye profilini açıklarken " Kanser ölümlerinin yüzde 43’ü tütün, beslenme ve enfeksiyon kaynaklı. Türkiye’de kanser için riskli davranış sıklığı ise yüzde 37 ile tütün, yüzde 35 ile güneş yanıkları ve yüzde 5 ile alkol tüketimi şeklinde sıralanmaktadır" dedi.
Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek de; tüm dünyada "çaresizlik içerisinde acı sonu bekleme anlayışının yaygın olduğu".
"Bir kez kanser oldumu iyileştirmek için bir şey yapılmaz" diyenler Kore’de yüzde 58, Türkiye’de ise yüzde 24 oranında.
Araştırmaya göre, ülkelerin gelir seviyesi yükseldikçe tedavi umutları da o oranda artıyor.
KANSER VE OBEZİTE
Türkiye’de, obezitenin kanserin nedenlerinden biri olduğu pek bilinmiyor. Bu çerçevede Türkiye, fiziksel aktivite alışkanlığı bakımından sınıfta kalıyor. Çünkü spor salonlarında fiziksel aktivite oranı yüzde 1 nokta 4.Avrupa Kanser Örgütleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, bu oranın düşüklüğüne dikkat çekerken haftada 3 gün egzersiz yapılması gerektiğinin altını çiziyor