Kadın hakları seminerinde ortaya çıkan gerçek:
Kadın toplumsal dinamizmin çekirdeği
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Aydeniz Alisbastuskan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda kadın haklarına yönelik bir seminer düzenledi. Türk kadınlar Birliği’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Alisbastuskan, kadın hakları ihlallerinin sadece Türkiye ‘ye özgü bir sorun olmadığın belirterek, toplumsal kalkınmasını sağlanmasının kadına hak ettiği değeri vermekle mümkün olacağını kaydetti.
KADIN HAKLARI SEMİNERİNE ERKEKLER DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERDİ
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Aydeniz Alisbastuskan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda kadın haklarına yönelik bir seminer düzenledi. Düzenlenen seminere, kadın sivil kitle örgütlerinin başkanları, kamu kurum yöneticileri katıldı.
Daha çok erkeklerin katılımcı olarak yer aldığı seminer, ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu.
KADIN HAKLARININ HUKUKSAL YÖNLERİ ELE ALINDI
Türk Kadınlar Birliği’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Alisbastuskan, kadın hakları ihlallerinin sadece Türkiye ‘ye özgü bir sorun olmadığın belirterek, toplumsal kalkınmasını sağlanmasının kadına hak ettiği değeri vermekle mümkün olacağını kaydetti.
Seminerde söz alan Türk kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, kadınların hak ettiği konumda olmadığın belirterek, bu alanda kadın eğitimin önemli bir yer edindiğini söyledi.Çebi, kadın hakların tarihi gelişimi ile ilgili bilgiler vererek, Türk Ceza kanununda kadını ilgilendiren maddelerdeki değişimleri ele aldı.
ŞİDDETE UĞRAYAN KADININ YASAL HAKLARI
Başkan Çebi’nin kısa sunumundan sonra seminere geçildi. İstanbul Barosu Kadın Hakları komisyon Başkanı Aydeniz Alisbastuskan, kadınların eğitiminde fırsat eşitliği sorun yaşadığın belirterek, toplumda daha çok erkek çocukların eğitildiğini ifade etti.
Kadın haklarının ihlal edilmesi sorunun sadece Türkiye özgü bir sorun olmadığın belirten Alisbastuskan, medeni kanun ve Türk ceza kanununda kadın haklarının durumunu analiz etti.
Şiddete maruz kalan kadınların haklarına da değinen Alisbastuskan, “ aile içi şiddete uğrayanlar, Türkiye’nin neredesinde olursa olsun Sadece, karakol, jandarma, savcılık veya aile mahkemelerine ihbar ile harç ödemeksizin duruşma yapmaksızın, en kısa zamanda güvenliği için gerekli tedbirler alınıyor. Şiddet uygulayan aile bireyi 6 aya kadar evden uzaklaştırılabiliyor. Maddi durumu müsait olmayan ve hukuki yardıma ihtiyaç duyan hanımlar her ilin barosunda adli yardım bürolarından ücretsiz hukuki yardım alabilir. Bu konuda istenilen belgeler, muhtarlıktan fakirlik belgesi, ikametgah, nüfus cüzdan fotokopisi. Şiddet konusunda kadınların bilinçli olması gerekiyor. şiddeti uğrayanlar değil, uygulayanlar utansın” diye konuştu.
HER BAŞARILI ERKEĞİN YANINDA BİR KADIN VARDIR
Şiddetin en ağır insan hakkı ihlali olduğunu belirten Alisbastuskan, “gelişmiş toplumlarda kadınlara ikinci sınıf muamele yapılmaz. Geçmişte kamu kurumları mühendis ararken, erkek mühendisleri öncelikli tutuyorlardı. Baro olarak bu duruma karşı bir tepki geliştirdik. Kadınların çalışma hayatında hak ettiği konuma gelmesi çini baro olarak yoğun gayret içersindeyiz. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. İfadesi yanlıştır. Her başaralı erkeğin yanında bir kadın vardır. İfadesi kullanılmalıdır. Amacımız kadın hakları ile ilgili bilincin artmasına katkı sağlamak” dedi.