Türkiye’ye Hakkari, Doğu Beyazıt, Van ve Mersin’den sokulan kaçak çay, korkunç boyutlara ulaştı. Yıllık 200 bin ton civarında çay tüketiminin gerçekleştiği Türkiye’de, 40 ile 60 bin tonluk tüketimin kaçak olarak yapıldığını söyleyen Çaykur Erzurum Bölge Müdürü Zeki Sarıavcı, bu durumun, bölgedeki çay tüketimini de olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.
//KAÇAK ÇAY SORUNU
Kaçak tüketimin, toplam tüketim payı içerisinde neredeyse yüzde 30 oranında olduğunu vurgulayan Sarıavcı, ekonomik krizden etkilenme gibi bir durum olmamasına karşın, kaçak çay tüketimi karşısında büyük bir ekonomik kaybın söz konusu olduğunu dile getirdi. Ülkeye ve bölgeye sokulan kaçak çaylar arasında ithalat rejimine uygun olarak getirilen, ancak Türki cumhuriyetlerine gönderileceği beyan edilerek, tam tersine yurt içinde dağıtımı gerçekleştirilen çayların da bulunduğunu anlatan Sarıavcı, bu tip girişlerin genellikle Mersin Limanı üzerinden yapıldığını kaydetti.
//ÇAYKUR’DAN KAÇAK ÇAY UYARISI
Çaykur Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne 10 ilin bağlı bulunduğunu ve merkezi yönetimin Erzurum’dan yapıldığını anlatan Zeki Sarıavcı, kaçak çay tüketimi nedeniyle bölge ekonomisinin uğradığı zararın da önemli boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Türkiye’de yıllık 200 bin ton tüketim toplamı içerisinde yüzde 30 oranında kaçak tüketim gerçekleştiriliyor. 10 ilin bağlı bulunduğu bölgemizdeki yıllık çay tüketimi ise, 4 bin ton olarak karşımıza çıkıyor. Bölgemizde de yüzde 30 oranında kaçak tüketim olduğunu hesaba katacak olursak, ekonomik kaybın ne kadar büyük olduğu gözler önüne seriliyor.” diye konuştu. Bölgede tüketilen çayın üçte birinin sadece Erzurum’da kullanıldığını aktaran Sarıavcı, kayıt dışı ekonomi anlamına gelen kaçak tüketime karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.
//KAÇAKÇILARA TAVİZ VERMEYİN
Türkiye’ye kaçak çayın Suriye, İran ve Irak gibi ülkelerden sokulduğunu, özellikle de Mersin ve Hakkari girişli olduğuna dikkati çeken Çaykur Erzurum Bölge Müdürü Sarıavcı, milli servete darbe vurulmaması için kaçak çay piyasasıyla topyekün bir mücadele gerektiğini kaydetti. Ülkeye kaçak yollarla sokulan çayın, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösterebileceğine vurgu yapan Sarıavcı, “Netice itibariyle çay yaprağından elde edilen bu ürün, çeşitli kontrollerden geçirilmemekte ve insan sağlığı açısından sakıncalarına müdahale edilememektedir. Bu nedenle halkımız kaçak çayların tüketimi konusunda duyarlı davranmalı, piyasaya sürülen bu mamüllere ilgi göstermemelidir. Sonuçta kaçak tüketilen her bir bardak çay, ülke ve bölge ekonomisine vurulan bir darbe niteliği taşıyor.” dedi.