KUL HAKKINDAN NE ANLIYORUZ?
PROF. DR. EMİROĞLU, ''ÇEVREYİ KİRLETENLER, BÜYÜK KUL HAKKI İHLALLERİYLE VE HESAPLARIYLA YÜZ YÜZEDİR.'' DEDİ.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu, İslam dininin kul hakkına büyük önem verdiğini ifade ederek, ''Çevreyi kirletenler, yolları daraltanlar çok daha büyük kul hakkı ihlalleriyle ve hesaplarıyla yüz yüzedir'' dedi.
Prof. Dr. Emiroğlu, yaptığı açıklamada, İslam'da ''kul hakkının'' beşeri ilişkilerin neredeyse temelini oluşturan çok ciddi bir kavram olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Emiroğlu, kul hakkı kavramının insanlar arası ilişkileri sağlamlaştıracak, iyiliğin, insafın, adalet ve merhametin kök salmasını sağlayacak, ahlaki yapının pekişmesine vesile olacak daha sonra da kişinin ahiret mutluluğunu yakalamasına etki edecek önemli bir kavram olduğunu belirtti.
İSLAM KUL HAKKINA ÖNEM VERİR
İslam dininin kul hakkına çok önem verdiğinin ayet ve hadislerle sabit olduğunu dile getiren Prof. Dr. Emiroğlu, Hazreti Muhammed'in ''Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin. Çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır, sevapları olmazsa, hak sahibinin günahları buna yüklenir'', ''Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mümin cennete girer'' hadislerinin bulunduğunu anımsattı.
''KUL HAKKI'' İHLALLERİ.
Prof. Dr. Emiroğlu, şunları söyledi: ''Çalıştığımız yerde mesaimize dikkat etmemek, iş verene karşı bir kul hakkı ihlalidir. Çalıştırdıklarımızın ücretini kesmek veya vaktinde vermemek yine bir hak ihlalidir. Ücretle verdiğimiz bir dersin saatini doldurmadan derse son vermek, ücret sahibinin hakkını yemek olur. Bir öğrenciye hak ettiği notu vermemek haksızlık olur. Komşumuzu sesle, gürültüyle rahatsız etmek, balkondan çırptıklarımızla ona zarar vermek, bakışlarımızla veya hareketlerimizle onu taciz etmek, dedikodusunu yapmak, kul hakkının ihlali olur.''
İFTİRA, BÜHTAN VE KARALAMA BÜYÜK GÜNAH
Bir insanı küçük düşürmeye çalışmak, onun onuruyla oynamak, kişiliğini rencide etmek, haksız yere çıkışmak, aşağılamak, kalbini kırmak, kul hakkı kapsamında değerlendirilecek olumsuz davranışlar olduğuna işaret eden Emiroğlu, şöyle devam etti: ''Yüz yüze olmasa da telefon, televizyon, radyo veya basın yahut yazılı yolla birisine haksız isnatlarda bulunma, onunla ilgili yalan haber verme, kişilik haklarına saldırma, onuruyla, aile gururuyla oynama yine kul hakkına girmektedir. Kişisel yararları için çevreye zehir akıtanlar, havayı kirletenler, yolları daraltanlar, kısacası ammenin hukukunu hiçe sayanlar, çok daha büyük kul hakkı ihlalleriyle ve hesaplarıyla yüz yüzedirler. Zira hedef alınanlar veya mağdurlar tek kişi değil çok kişidir. Çok kişiden helallik almak ise çok çaba gerektirecektir.''
TRAFİK İŞARETLERİNE DİKKAT ETMEMEK HAK ÇİĞNEMEKTİR
Trafik işaretlerine dikkat etmeyerek başkasını tehlike ve zarara sokmak, geçiş önceliği olan bir sürücüye bu önceliği vermemek, yolda bir sürücüyü sıkıştırma gibi durumların da kul hakkı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Emiroğlu, asansör veya gişe önlerinde bekleyenlerin sıralarına riayet etmeden önlerine geçmek gibi davranışların da kul hakkına dahil olan kötü davranışlar olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Emiroğlu, kul hakkı için helallik alınması gerektiğini belirterek, inanmayan ya da gayrimüslimlerin hakkı için de onlarla helalleşmek gerektiğini vurguladı.