Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından “Erzurum-Erzincan-Bayburt (TRA1) Ön Bölgesel Gelişme Planı” ile ilgili konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere, 15-16-17 Mart tarihlerinde, sırasıyla Erzurum, Erzincan, Bayburt illerinde, altı ana sektörel başlıkta (Doğal Yapı, Turizm, Ulaşım, Tarım, Sanayi, Hizmet) Çalıştay düzenleneceği bildirildi.
Sürdürülebilir bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün en önemli kurumları arasında yer alacak olan Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda faaliyet göstermeye başladı.
//BÖLGESEL GELİŞME UYGULAMALARI
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nca yapılan açıklamada, “Bölgesel gelişme uygulamalarımız ile bölge planlarımızın etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgelerin ülkemizin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacaktır. Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecektir.
//ORTAK PROJE ÜRETME VURGUSU
Sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ile yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek; yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkânları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslar arası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecektir. Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır” denildi
//“ÇALIŞTAYA DAVET”
Erzurum-Erzincan-Bayburt bölgesi (TRA1) çalıştaylarının amacının Ön Bölgesel Gelişme Planına son halini vermek için ilgili kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bölgedeki diğer aktörleri bir araya getirmek olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yerv erildi; “Bu vesileyle bölgenin sorun ve ihtiyaçları tartışılarak Ön Bölgesel Gelişme Planı’nın katılımcı bir anlayışla hazırlanması ve bölge halkı tarafından benimsenmesi hedeflenmektedir. Taslaktaki mevcut durum analizleri yapılırken; 2005 yılında DPT, UNDP, Atatürk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Plandan kaynak yol gösterici olarak yararlanılmıştır. Gerekli güncelleştirmeler için çoğunlukla DPT ve TÜİK verilerine başvurulmuştur. Bunun yanısıra; Tarım Master Planları, Ticaret ve Sanayi Odası verileri, bölgedeki dernek ve federasyonların hazırlamış olduğu raporlar ve bölgenin kalkınması ile ilgili Özel İhtisas Raporları incelenmiştir. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak Ön Bölgesel Gelişme Planı'nın, çeşitli düzeylerde ulusal ve bölgesel kalkınmayı amaçlayan diğer plan ve çabaları ortak hedeflere yönlendirmesi istenmektedir. Hazırlanan Plan kapsamında ve ajansın koordinatörlüğünde bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek için çalışılacaktır.
//KUDAKA HAKKINDA
Kalkınma Ajansları, ulusal düzeyde DPT koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, bölgeler (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir.