KİRLİ HAVA 'YAVAŞ YAVAŞ' ÖLDÜRÜYOR
Türk Toraks Derneği 10. Yıllık Kongresi'nde konuşan Prof. Dr.Bayram, Gaziantep, Erzurum, Yozgat ve Çorum'da hava kirliliğinin halk sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu.
UZMANDAN CİDDİ UYARI
Prof. Dr. Hasan Bayram, hava kirliliğinin astım ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğer hastalıkları ile kalp hastalıklarına bağlı hastane başvuruları ve ölümleri arttığını söyledi. Bayram, Gaziantep, Erzurum, Yozgat ve Çorum'da hava kirliliğinin halk sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu. Antalya'nın Kemer ilçesinde yapılan Türk Toraks Derneği 10. Yıllık Kongresi'nde hava kirliliğine bağlı hastalıklar ve özellikle akciğer rahatsızlıkları masaya yatırıldı. Kongrede, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram, "Hava Kirliliği ve Sağlığımız" konulu bir sunum yaptı.
HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE KARARLILIK LAZIM
Prof. Dr. Bayram,bu konudaki tespit ve çözüm önerilerini göğüs hastalıkları uzmanı meslektaşları ve kamuoyu ile paylaştı. Hava kirliliğinin gerek Türkiye'de ve gerekse dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Bayram, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bir yandan büyüyen endüstri ve artan taşıt trafiği ile beraber ortaya çıkan bu 'yeni tip hava kirliliği' sorunu yaşanmakta, diğer yandan kömür ve petrol gibi geleneksel fosil yakıtların hala temel enerji kaynakları olarak yoğun
kullanılmaları sonucu hava kirliliği ciddi boyutlarda seyretmekte, özellikle düşük kaliteli linyit ve sıvı kalorifer yakıtı nedeniyle kirlilik düzeyleri çok yükseklere çıkabilmektedir" uyarılarına yer verdi.
ÇARPIK KENTLEŞME VE HAVA KİRLİLİĞİ
Yanlış kentleşme, uygunsuz ve yetersiz yakma teknikleri, yeşil alanların azalması, motor araçların sayısındaki artış ve artıkların yetersiz atılımının bu sorunun boyutlarını daha da artırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Bayram, son yıllarda büyük kentlerde ısınma ve sanayide doğal gaz kullanımının yaygınlaşması sonucu hava kirliliği düzeylerinde önemli düşüşler sağlandığını vurguladı.
ERZURUM RİSKLİ İLLERİN BAŞINDA GELİYOR
Bayram, şöyle devam etti: "Ancak, önemli ölçüde sanayileşen Gaziantep gibi kentlerle, kışların sert geçtiği Erzurum,Yozgat, Çorum, gibi kentlerimizde özellikle kış aylarında hava kirliliği düzeylerinde sağlığı ciddi olarak tehdit edecek artışlar yaşanmaktadır. Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalar, hava kirliliği düzeylerindeki artışa bağlı olarak astım ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğer hastalıkları ile kalp hastalıklarına bağlı hastane başvurulan ve ölümlerin, arttığını göstermiştir. Bundan başka hava kirliliğini yoğun olduğu kentlerde yaşayanlarda akciğer kanseri,KOAH, astım ve alerjik solunum yolları hastalıklarının sıklığında artış görülmektedir. Son yıllarda yapılan bazı ilginç çalışmalarda da hava kirliliğinin çocuklarda akciğer gelişimini yavaşlattığı gösterilmektedir. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak için çeşitli önlemler almak başta bu konuda sorumluluğu olan kurum ve kuruluşların işidir. Ancak, kamuoyunun ve sivil toplum örgütlerinin konuya sahip çıkması, bu konuda bir bilinç oluşturması sorunun çözümünde aynı derecede önem taşımaktadır. Bu arada özellikle akciğer ve kalp hastalığı olan hastalarımıza da çeşitli önerilerde bulunmak istiyoruz. Birincisi, eğer seçme şansları varsa yaşadıkları kentlerin nispeten az kalabalık ve sanayi tesislerinden uzak, havasının daha temiz olduğu semtlerinde yaşamalarını öneririz. Evlerini havalandırırken, kalorifer ve sobaların yandığı sabah ve akşam saatlerinden çok, havanın nispeten temiz olduğu öğlen ve ikindi saatlerini seçmeleri daha uygun olur. Eğer evlerini ısıtmak amacıyla soba
kullanıyorlarsa, baca çekişinin iyi olması, etkili yanma sağlayan, çevreye duman is yaymayan kaliteli sobaların kullanılması son derece önemlidir. Gerek kalorifer gerekse de sobalarda kalorisi yüksek, kirlilik oranı düşük standartlara uygun kömür ve sıvı yakıtların kullanılması gereklidir. Yine bu dönemlerde astım kronik tıkayıcı nefes darlığı gibi hastalığı olanların daha sık hastalandıkları görüldüklerinden, bu hastaların gerektiğinde hekime başvurmaktan çekinmeyerek tedavilerini daha bir titizlikle uygulamaları önemlidir".