İstiklal Marşımız 86 Yaşında
Ay yıldızlı bayrağın, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte sonsuza dek yaşayacağını en güzel dizelerle anlatan İstiklal Marşı 86 yaşında... Mehmet Akif Ersoy'un, Türk Milleti'nin bağımsızlık mücadelesinin en çetin günlerinde kaleme aldığı marşımızın 86. kabul yıldönümü. Çiçeği burnunda Meclis, ilk kez Hamdullah Suphi Tanrıöver'den dinliyordu, Türk ulusunun İstiklal Marşı'nı. Kurtuluş Savaşı'nın en çetin günlerinde, bir milli marş yazılması isteği üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Tanrıöver tarafından para ödüllü yarışma açıldı. Meclis'e yüzlerce şiir gönderildi, ancak hiçbiri milletin duygularını ifade etmeye yeterli bulunmadı. Bunun üzerine Hamdullah Suphi, para ödülü konulduğu için yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy'a bir mektup göndererek, şiir kaleme almasını istedi. Mehmet Akif, 41 dizelik şiiri 48 saatte yazdı. Şiir, 12 Mart 1921'de ilk kez Meclis kürsüsünden okunduğunda milletvekilleri büyük coşkuyla dinledi. Tekrar tekrar okunan şiir ayakta alkışlandı ve o gün milli marş olarak kabul edildi.
Mehmet Akif'in kahraman Türk ordusuna armağan ettiği İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın da en önemli simgelerinden biri oldu.
"İSTİKLAL MARŞI BİRLİĞİN SİMGESİDİR"
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''İstiklal Marşı, Türk Ulusu'nun, yurt ve bayrak sevgisinden, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden varoluşunun, ulusal birlik ve bütünlüğünün simgesi olmuştur'' dedi.
Sezer, İstiklal Marşı'nın ulusal marş olarak kabul edilmesinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bağımsızlığına yönelen saldırılara kararlılıkla karşı koyan Türk Ulusu'nun, içinde bulunduğu olanaksızlıklara ve güç koşullara karşın büyük zaferler kazandığını belirtti.
Kurtuluş Savaşı'nın, tüm Ulus'un genci ve yaşlısı, kadını ve erkeğiyle kenetlenerek, omuz omuza yazdığı büyük bir kahramanlık destanı olarak tarihimizdeki saygın yerini aldığını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:''Yüce Atatürk önderliğinde yazılan bu destan, tarihin akışını değiştirmiş, Türk Ulusu için tutsaklığın bir yazgı olamayacağını dünyaya göstermiştir.
Kurtuluş Savaşı'yla tutsaklığa boyun eğmeyen bir ulus yaratılırken, değerli şair Mehmet Akif Ersoy, bağımsızlık savaşımını, yurttaşlarımız için gurur kaynağı olan özlü dizeleriyle ölümsüzleştirmiştir. Ulusumuzun tarihindeki en zorlu döneminde birliğini pekiştiren, bağımsız Türk Devleti'nin kurulması yolunda atılan önemli bir adım olan İstiklal Marşı, yurttaşlarımıza yaşattığı ortak duygu ve coşkularla, olumsuzluklara karşı dayanma gücünü artırmıştır.''
"MİLLETİMİZİN ORTAK SESİ, ORTAK VİCDANI"
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, İstiklal Marşı'nın ''milletin ortak sesi, ortak vicdanı'' olduğunu belirtti.
Erdoğan, tarihte bir benzeri daha olmayan İstiklal Mücadelesinin ölümsüz destanının bugün de aynı heyecanı yaşatan bir etkiye sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"İstiklal Marşımız milletimizin ortak sesi, ortak vicdanıdır. Milli marşımız, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığının belgesi olarak da insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahiptir. İstiklal Marşı, milli birlik ve beraberlik idealimizi ifade eden en önemli 'mutabakat belgesi'dir. Milletimiz, inanıyorum ki, kendisine armağan edilen bu eşsiz mısraları daima kalbinde hissedecek, bu duygu birliğini ilelebet muhafaza edecektir."