//DEMİR FİYATLARI ZAMLANINCA
Zeki Korkmaz, “Bizler geçimimizi hurda toplayarak sağlıyoruz. Bizim işimiz mevsimlik; yazın çalışıp kışın boş geziyoruz. Bu yıl hurda fiyatları 30 kuruştan 40 kuruşa yükselince, yüzümüz daha bir güldü. Demir fiyatlarının artması aynı zamanda işlerimizi de olumlu yönde etkiledi. Geçen yıla oranla işlerimizde yüzde 20 artış oldu. Önümüzdeki günlerde hurda fiyatlarında yine artış olacak. Birkaç yıl öncesine kadar işlerimiz çok düşmüştü. Hatta öyle oluyordu ki, hurda bulmakta bile zorlanıyorduk. Ama bu yıl işlerimiz çok iyi durumda, daha da iyi olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
Erzurum’da hurdacılık yaparak geçimini sağlayanların, bu yıl en fazla işi sanayi siteleri ve inşaatlardan aldığını vurgulayan Korkmaz, özellikle araç hurdaları, motor aksamları, bozuk bobinaj ve amortisörlerin, 2010 yılında ekmek kapıları haline geldiğini ifade etti. Bunun dışında yıkılan inşaatlardan arta kalan demirler sayesinde de yüzlerinin güldüğünü kaydeden Korkmaz, “İnşaatlardan aldığımız hurda demirleri yeniden işe yarayabilecek şekilde ayıklıyoruz. Çünkü işe yarar hurda demirler inşaatlarda yeniden kullanılabiliyor.” şeklinde konuştu.
//SONBAHAR HURDACILARIN BAYRAM MEVSİMİ
Öte yandan Erzurum’da hurdacıların en fazla iş yaptıkları dönemin, Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Erzurum’da güz gelince hurdaya ayrılan her şey satılır. İnşaatlardan işyerlerine, depolardan evlere varıncaya kadar herkes genel bir temizlik yapar ve hurdaya atılacak eşyaları ayrılır. Bunlar da görülen ilk hurdacıya satılır. Özellikle Eylül, Ekim ve Kasım ayları, bu anlamda bizim en çok iş yaptığımız aylar. Hurdaya çıkan her arkadaşım gün bitmeden el arabalarını tıka basa doldurup, geri dönüyor. Hem onlar kazanıyor, hem de biz kazanıyoruz.” dedi.
Bu arada Erzurum’da işlenemeyecek ve kullanılamayacak türden hurdaların da, kamyonlarla sanayi ağırlıklı illere gönderildiğini belirten Zeki Korkmaz, “Erzurum’da hurda işleme gibi bir imkan yok. Burada sadece sıkıştırma ve istifleme yapılıyor. Büyük hurdalar kamyonlarla Maraş’a gönderiyor ve orada eritilerek yeniden kullanıma sunuluyor.” şeklinde konuştu.