İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi kapatılıyor mu?
Atatürk Üniversitesi bünyesinde 1987 yılında kurulan “Erzurumlu İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi” 20 yıl sonra kapatılacağı söylentileriyle gündeme geldi. Vatandaşlar Atatürk üniversitesinde araştırma enstitülerini çoğaltarak, bilimsel çıta yükseltmesine katkı sağlayan Rektör Prof. Sütbeyaz’dan enstitünün kapatılmamasını istediler.
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan Erzurumlu İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi, 1987 yılında kuruldu. Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın torunu Feyyaz İbrahimhakkıoğlu tarafından kurulan merkez, 20 yıl süre zarfında kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalıştı.
BÜTÇE VE ÖDENEK SORUNU
Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın torunu Feyyaz İbrahimhakkıoğlu’nun emekli olmasının ardından, araştırma merkezi okutman Mehmet Suat Demir tarafından yönetiliyor. Okutman Demir, bütçesiz ve ödeneksiz kalan enstitüde Erzurumlu İbrahim Hakkı hakkında araştırmalar yapmış ve Erzurum’un yetiştirdiği büyük beyinlerden İbrahim Hakkı’yı Türkiye’nin tanıması için gayret göstermiş.
DESTEK BEKLENTİSİ
Araştırma merkezinin kapatılacağının doğru olup olmadığı sorusunu cevaplandıran Demir, “Erzurumlu İbrahim Hakkı Araştırma Merkezinin kapatılacağı duyumları doğrudur. Araştırma merkezinin ayakta kalmasını sağlamak için her türlü özveriyi gösteriyoruz. Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı gençlerimize tanıtmak ve okutmak için yoğun gayret içerisindeyiz. Erzurum’un, Anadolu’nun değeri olan İbrahim Hakkı’nın işletilip değerlendirilmesi gerekirken, kapatılması maalesef gündemde.” dedi.
Okutman Demir, Üniversite bünyesinde ilkelere bağlı olarak çalıştıklarını belirterek, özellikle maddi konuda yeterli destek olmadığını öne sürdü. Demir, “Bilgisayarımızı bile kendi cebemizden aldık. Merkezin kapatılmasından yana değiliz.” diye konuştu.
İBRAHİM HAKKI’YI GENÇLER TANIYOR MU?
Demir, Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı dünyanın tanıdığını, ama yeni neslin yeterince tanımadığını kaydetti.. İbrahim Hakkı’nın eserlerinin uzun yıllar boyunca Osmanlı medreselerinde okutulduğunu hatırlatan Suat Demir, “O yıllarda medreseler üniversite niteliğindeydi. İbrahim Hakkı’nın her konuda eseri bulunmaktadır. İbrahim Hakkı gibi bir bilim adamını yok saymak yanlıştır. Dünyada birçok üniversitede İbrahim Hakkı’nın eserlerinin okutulduğuna şahit olduk. Bu eserleri günümüz gençliğine mutlaka aktarmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
20 ESER NEŞREDİLDİ
Erzurumlu İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi’nde çalışma yapan Demir, 20 eser neşretti. İbrahim Hakkı’nın eserlerini tercüme eden ve kitaplaştıran Demir, tüm bunları kendi parasıyla gerçekleştirdi. Kendini adeta merkezin ayakta kalmasına adayan Demir, verdiği mücadele ile kamuoyunun takdirini topladı. İbrahim Hakkı Araştırma Merkezinin kapatılacağını duyan Erzurumlular, merkezin kapatılmaması gerektiğini söylediler. Erzurumlu vatandaşlar, merkezin kapatılmaması için Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’dan istekte bulundular.