ISLAHLA BESİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Türkiye'de en fazla büyükbaş hayvanın bulunduğu, ancak büyük çoğunluğunu yerli ırkın oluşturması nedeniyle istenen verimi alamayan Erzurum'daki çiftçilerin, Hayvan Islahı Projesi kapsamında yürütülen suni tohumlama çalışmalarıyla yüzü gülmeye başladı.
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle Erzurum Valiliği tarafından yürütülen Hayvan Islahı Projesi kapsamında 2005 yılında 15 bin 250, geçen yıl 50 bin hayvana suni tohumlama yapılırken, 2010 yılına kadar da tüm ineklere suni tohumlama yapılması planlanıyor.
BESİCİ İKNA EDİLDİ
Önceki yıllarda batıl inançlar nedeniyle hayvanlarına suni tohumlama yaptırmak istemeyen, ancak müftülerin de katılımıyla düzenlenen eğitim çalışmalarıyla ikna edilerek hayvanlarına suni tohumlama yaptıran çiftçiler, kaliteli buzağılar elde ettiler.
2006’NUN ÜRÜNLERİ ALINMAYA BAŞLANDI
Et ve süt verimi yerli ırka oranla daha yüksek olan simental ve hostayn ırkı boğaların tohumlarından geçen yıl 7 bin 500 buzağı elde edilirken, bu yıl da doğum sezonunun başlamasıyla inekler bu tohumlamayla yavrularını doğurmaya başladı.
Şimdiye kadar sahip olmadıkları kadar büyük ve kaliteli buzağılara kavuşan besiciler, bu nedenle buzağıların bakımını büyük titizlikle yapıyorlar.
SUNİ TOHUMLAMA KABUL GÖRDÜ
Merkeze bağlı Uzunyayla köyündeki besicilerden Mahmut Küçük, suni tohumlamadan bir simental ırkı buzağı elde ettiğini, şimdiye kadar böyle bir buzağıya sahip olmadığını söyledi.
Yeni doğan bu buzağının, 2 yaşındaki yerli ırktan düveyle aynı ağırlıkta olduğuna dikkati çeken Küçük, ''Yıllardır boşuna çalışmışız. Yerli ırk sığırlara verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık. Ama bundan sonra tüm ineklerimize suni tohumlama yaptıracağım ve yerli sığırları elimden çıkaracağım'' diye konuştu.
''BESİCİ BUZAĞILARA GÖZÜ GİBİ BAKIYOR''
Hayvan Islahı Projesi Koordinatörü, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, suni tohumlamayla elde edilen buzağıların köylülerin vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladığını söyledi.
Besicilerin, bu buzağıların bakımına ayrı bir önem verdiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: ''Yerli ırktan verim alamayan ve bu yüzden ekonomik sıkıntı yaşayan köylü, önceki yıllarda suni tohumlamaya karşı çıkıyordu. Şimdi ise ikna çalışmaları sonucu hayvanına suni tohumlama yaptıran ve kaliteli buzağı elde eden çiftçinin yüzü gülmeye başladı. Meyvesini görünce bu projeye daha çok sahiplendi. Artık kaliteli buzağı prestij meselesi oldu. Köylerde kim daha güzel ve kilosu fazla olan kültür ırkı buzağı sahibiyse o daha prestijli olarak görülüyor. Bu nedenle besici, buzağılara gözü gibi bakıyor.''
PROJE HAYVANCILIKTA KALİTE VE VERİMLİLİĞİ TETİKLEDİ
Prof. Dr. Yavuz, söz konusu projenin hayvancılık alanındaki Cumhuriyet tarihi boyunca uygulanan en önemli proje olduğunu, bu projenin tamamlanmasıyla bölgeye yaklaşık 12 milyon YTL kazandırılmış olacağına işaret etti.
Bölgenin hayvancılık merkezi olmasına rağmen, et ve süt üretiminin çok düşük olduğunu ifade eden Yavuz, şöyle devam etti: ''Yerli ırka mensup inekler, bir günde en fazla 7-8 kilogram süt veriyor. Oysa kültür ırkı ineklerde süt üretimi bunun en az 3 katı civarında. Bölgeyi ekonomik anlamda kalkındırmak, besicilerin rekabet etme güçlerini artırmak amacıyla ilimizdeki tüm hayvanlara suni tohumlama yaparak hayvan ıslahı çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalarda şimdiye kadar önemli mesafe kat ettik ve bunun meyvelerini de almaya başladık.''
Yavuz, Erzurum'da il genelinde 538 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu, şu anda bunun yüzde 60'ının yerli ırka mensup olduğunu belirterek, 2010 yılına kadar tüm hayvanların ıslah edilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.