Hizmet iş ‘norm kadro’dan memnun
Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Cevdet Tamgaç, hükümetin geçici işçilerle ilgili düzenlemelerini memnun edici olduğunu belirterek, bu yöndeki uygulamalar konusunda takipçi olacaklarını söyledi.
Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Cevdet Tamgaç, hükümetin geçici işçilerle ilgili düzenlemelerini memnun edici olduğunu belirterek, bu yöndeki uygulamalar konusunda takipçi olacaklarını söyledi
Tamgaç, sendikanın örgütlü bulunduğu genel işler kolunun temel sorunları olan işçi alacaklarının, belediyelerin borçlarını artırdığını, özelleştirme ve taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdığını ifade etti. Belediyelerin içerisinde bulunduğu ekonomik şartlar dikkate alınarak belediye ve il özel idaresi gelirleri kanununun bir an önce çıkartılması gerektiğini vurgulayan Tamgaç, çıkartılacak kanunla yerel yönetimlerin mali kaynaklarının artırılacağını ifade etti.
“GEÇİCİ İŞÇİ DEVLETE MALİYET GETİRMEZ”
Yıllardır geçmiş hükümetler döneminde belediyelerde çalışan geçici işçilerin kadro sorunlarının göz ardı edildiğini belirten Cevdet Tamgaç, “Israrla üzerinde durduğumuz bu sorun mevcut hükümet döneminde de sendikamız tarafından dile getirilmiş, çözüm önerileriyle hükümet nezdinde girişimlerimiz yoğunlaştırılmıştır. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘artık bir daha geçici işçi sözünü duymak istemiyorum, bu sorunu çözün’ talimatını vermiştir. Sayın Başbakanımızın bu yaklaşımını son derece önemsiyor, sevinçle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz. Belediyelerde çalışan 140 bini aşkın işçiyi kapsayan bu önemli sorunun kalıcı çözümü için yasal prosedürün tamamlanarak önümüzdeki günlerde nihai müjdeyi Sayın Başbakan’ın ağzından duymak istiyoruz. Çünkü belediyelerde çalışan geçici işçilerimiz zaten sendikalı olmalarından dolayı mali ve sosyal hakları toplu iş sözleşmesi kapsamında olduğundan dolayı kadroya dahil edilmeleri halinde de bu hakları aynen devam edileceği için bir ek maliyet getirmeyecektir.” dedi.
“ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞIYIZ”
Cevdet Tamgaç sendika olarak diğer bir sorunlarının da yerel yönetimlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma olduğunu açıklayarak, “İş kolumuzun en temel sorunlarından olan yerel hizmetlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları, çalışanların örgütlenmelerini engelleyen ve böylece sendikaların gücünü zayıflatan önemli bir problem haline gelmiştir. Uygulamalardan görüldüğü üzere, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının yerel yönetimlere kadar indirgenmesi, yerel hizmetlerin kalitesizleşmesini, kayıt dışılığı, kuralsızlığı ve yoksunluklarını beraberinde getirmektedir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının bir sosyal tarafın aleyhine işlemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Emeği yok sayan yerel hizmetleri pahalıya satın alarak ticaretleştirme adımlarından biran evvel vazgeçilmeli, belediye işçilerinin toplu sözleşmeli, grevli sendikal hak ve özgürlükleri ile iş güvencesi istihdamları esas alınmalıdır. Biz yerel hizmetlerin mutlaka yerel yönetimlerin kendi çalışanlarıyla yerine getirilmesi gereken bir kamu hizmeti olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.