KÜÇÜKOĞLU DOMUZ GRİBİNİ ANLATTI
Seminerde Domuz Gribi’nden korunma yolları ve bulaşmaması için ne tür tedbirler alınacağına dair bilgiler aktarıldı. Dr. Murat Küçükoğlu, dünyada domuz gribinin ilk kez 24 Nisan 2009 tarihinde Meksika’da görüldüğünü hatırlatarak, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan “influenza tip A HIN1 tipi virüsün, insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu bildirdi.
//HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Domuz gribi enfeksiyonunun, tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebildiği, “klinik belirtilerinin”, gribe benzeyen, ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik, bitkinlik, üşüme şeklinde olduğunu ifade eden Küçükoğlu, bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishalin, ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölümün görülebildiğine vurgu yaptı.
//KORUNMA YOLLARI
Uluslararası seyahate çıkanların hastalıktan korunması için almaları gereken tedbirlerin anlatıldığı bölümde ise, halen Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, seyahatin ya da ticaretin kısıtlanmasının gerekmediğini bildirdikleri ifade edildi. Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiğini belirten Küçüoğlu, “En etkili önlemin “el yıkamak” olduğuna dikkat çekti. Küçükoğlu, öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması gerektiğini dile getirdi.
//HASTALIĞIN BULAŞMA YOLLARI
Seminerin, alkol bazı el dezenfektanlarının da kullanılabileceği anlatılan bölümünde de, hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünde hasta kişilerle temastan kaçınmanın iyi bir korunma yöntemi olacağı kaydedildi. Seminerin son kısmında ise, kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmanın, buradaki virüslerin eller yoluyla yayılmasına neden olabileceği ve bol sıvı tüketerek, iyi beslenmenin önemli olduğu vurgulandı.