Hayvan hırsızlıklarının önlenmesi ve hayvan hareketleri ile ilgili uyulması gereken usul ve esaslar hakkında şu açıklama yapıldı:
“Ülkemizde suçla mücadele, günümüze kadar, öncelikle kolluk birimlerinin sorumluluğu altında yürütülmüştür. Bu sebeple, genellikle suç işlendikten sonra kolluk tarafından olaylara müdahale edilerek suçluların yakalanması ve adalete teslim edilmesine odaklanılmıştır. Suçlulara odaklanmış iç güvenlik yönetimi, uygulamalar esnasında diğer vatandaşlara yönelik kısıtlayıcı tedbirleri artırmakta ve bireysel hak ve özgürlüklerin kullanım alanını daraltmaktadır. Oysa güvenlik birimleri, bireysel hak ve özgürlüklerin kısıtlayıcı değil, güvencesi olmalıdır. Kamu düzeninin tesisi ve devamı; başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile gerektiğinde vatandaşlarında bir araya gelerek koordineli bir şekilde çalışmasını gerektirmektedir. Geleneksel güvenlik yaklaşımıyla, suça ilişkin tüm problemlerin tespit edilmesi ve çözümlenmesi mümkün görülmemektedir. Suçun ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve biyolojik sebeplerinin araştırılması, çözüm önerilerinin bulunması ve suç işlenmeden önce sebeplerinin ve işlenme fırsatlarının çeşitli müdahale stratejileriyle azaltılması ve önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bu çerçevede; jandarma sorumluluk bölgesinde, kaçakçılık ve organize suçla mücadele ve istihbarat timleri destekli olarak jandarma devriye sayıları artırılmıştır. Halkımızın da suç ve suçlulukla mücadeleye etkin katılımını sağlamak ve kaygılarını azaltmak maksadıyla, halkımızla bir araya gelinerek güvenlik ihtiyaçlarını giderme çalışmalarına devam edilmektedir. Ancak kolluk tarafından alınan bu tedbirlere rağmen; bazı belde/köy ve mahallelerde hayvan hırsızlıkları meydana geldiği, bu hırsızlık olaylarının vatandaşlar üzerinde endişe yarattığı, zor emeklerle kazandıkları ve sahip oldukları mal varlıklarını suç olgusu içerisindeki kişilerin eline geçmesini ve bu kişilerin haksız kazanç sağlamalarına neden olduğu görülmüştür.
Bu kapsamda, belde/köy ve mahallelerde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın aktif olarak suçun önlenmesi faaliyetlerine katılımlarının sağlanması ve güvenlik eksiklerinin giderildiği taktirde, suç ve suçlulukla mücadelede başarı seviyesinin artacağı değerlendirilmektedir. Hayvan hırsızlığı suçlarının işlenmeden önce önlenmesi, eğer işlenmiş ise suçluların kısa sürede tespit edilmesi ve yakalanması ile toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi maksadıyla toplumun mücadeleye aktif katılımının sağlanmasıdır. Bu karar Erzurum ilindeki hayvancılık, besicilik işiyle uğraşan vatandaşlarımız ile özel işletmeleri kapsar.
Hayvan Sahipleri ile Besicilik Yapan İşletme, Ahır/Ağıl Sahiplerince Kaybolma ve Hayvan Hırsızlıklarına Karşı Alınması Tavsiye Edilen Hususlar:
Ahır/ağıl ve besihanelerin ana yollar ve tali yolların kenarına kurulmamasına dikkat edilmelidir. Yapacakları hayvan sevklerinde mutlaka menşe şahadetnamesi almayı alışkanlık haline getirmelidirler. Bölgede dolaşan şüpheli araçların plakası ve şahısların eşkâllerini Jandarmaya bildirmelidirler. Hayvanlarını emanet edecekleri çobanları seçerken çok dikkatli ve titiz davranmalıdırlar. Çevrede ve köylerde avcı, pazarlamacı ve tüccar görünümündeki kişilere dikkat edilmeli, bilgi toplamak amacıyla gelmiş kötü niyetli kişiler olabileceği unutulmamalıdır. Genellikle 24.00-05.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının kötü olduğu hava şartlarında hırsızlık yapıldığı dikkate alındığında bu saatler arasında mümkünse hayvanları kontrol etmelidirler. Jandarmaya ne kadar çabuk haber verilirse suçlulara o kadar kolay ve çabuk ulaşılacağı unutulmamalıdır. Alın teri olan hayvanları korumak ve hırsızlık olaylarını önlemek için gerekli güvenlik/emniyet ve ikaz sistemleri kurulmalı ve Jandarmaya yardımcı olunmalıdır.
Hayvan Sahipleri ile Besicilik Yapan İşletme, Ahır/Ağıl Sahiplerince Kaybolma ve Hayvan Hırsızlıklarına Karşı Alınması Gereken Zorunlu Fiziki Tedbirler: Ahırların kapısı mutlaka kaliteli, sağlam ve kolaylıkla açılmayan bir kilit ile kilitlenecektir. Küçükbaş hayvanlar silinmeyecek şekilde boya vb. işaretlenecektir.
Hayvan sahipleri; hayvanlarını, arazi ve meralara başında çoban olmadan kesinlikle başıboş bırakmayacak, yabani hayvan saldırıları ile hırsızlardan korumak maksadıyla mümkünse mutlaka köpek beslenecektir. Ağıl, çiftlik ve besihanelerin kenarları dikenli tel/kafes tel, çit ile çevrilecek, giriş kapısı önüne ve çevresine yeterli çevre aydınlatma sistemi mutlaka kurulacak ve geceleri bu ışıklar yanık bırakılacaktır. Ayrıca hırsızlık olaylarını önlemek maksadıyla; (10) ve daha fazla büyükbaş hayvan ile (30) ve daha fazla küçükbaş hayvan besiciliği yapan vatandaşlarımız, ahırlarının girişlerine, kapı açılınca sesli ikaz verecek şekilde ikaz/alarm sistemi kuracak ve ahır kapısı ile pencere kenarlarına fotoselli ikaz lambası takılacaktır.”