HUTBEYLE ”EĞİTİME ÇAĞRI”
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca eğitim konusunda bir hutbe okutuldu.
Ramazan'ın ikinci cumasında okunan hutbede eğitimin, özellikle kız erkek ayrımı yapmadan çocukların okutulmasının önemi üzerinde duruldu.
Hutbede şu bilgiler aktarıldı: “Fertlerin ve toplumların maddi ve manevi alanda yükselmelerini ve ilerlemelerini sağlayan unsurların başında bilgi gelmektedir.Bu sebeple dinimiz eğitim, öğrenim ve öğretime büyük değer vermiş, ilim tahsilini kadın-erkek her Müslümana farz kılmış ve Kur'an-ı Kerim'in ilk emri “Oku”olmuştur. Yüce Mevla'mız :”Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı Bir “alak”dan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle yazmayı belleten Rabb'in en büyük kerem sahibidir”.buyurmak suretiyle bu gerçeği vurgulamıştır.Allah Teala, “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? “Allah içinizden iman edenlere ilme nail olanların derecelerini yükseltir, kulları içerisinde Allah'tan gerektiği şekilde ancak ilim sahipleri korkar.” gibi ayet-i kerimeleriyle ilim sahiplerini yükseltmiştir. “Sakın cahillerden olma, cahillerden yüz çevir” gibi pek çok ayet-i kerime ile bilgisizliği yermiştir. Kur'an-ı Kerim'e göre her türlü kötülüğün, batıl inanç ve sapık düşüncenin, hatta inançsızlığın gerçek sebebi bilgisizlik ve cehalettir. Bilgi, hakikat yolunu aydınlatan bir nurdur.Hak batıldan, doğrular yanlıştan bilgi ile ayırt edilir.İşte bu sebeple, dinimiz ilimle uğraşmayı nafile ibadetten üstün saymış ve ilim rütbesini rütbelerin en üstünü olarak kabul etmiştir.Anlamlarını sunduğum bu hadis-i şerifler açıkça gösteriyor ki, İslam diniyle cehalet birbirine tamamen zıttır.”
TOPLUMLAR EĞİTİMLE YÜKSELİR
Hutbede, daha sonra şu ifadelere yer verildi: “Erkek ve kız ayrımı yapmadan çocuklarımızın ve gençlerimizin kendilerine, ailelerine, çevrelerine, milletine ve devletine ; daha da ötesi insanlığa faydalı olacak şekilde yetiştirilmelerinin eğitimle mümkün olacağını bilelim.Bilgiye ve bilgili insana hak ettiği kıymeti verelim.Her işimizde ilmi rehber edinelim.Peygamber efendimiz bir Hadis-i şerifinde şöyle buyurdu:” “İyiliğin en üstünü Müslüman kişinin ilim sahibi olması sonrası da bildiğini kardeşlerine öğretmesidir. “