Doktor Serhat İbrahim Erzurum, rahim ağzı kanserinin gemişmesinden yıllar önce, kanser öncüsü hücresel değişimlerin ortaya çıktığını kaydederek, "Düzenli yapılan pap smear testi ile bu değişikliklerin tespit edilmesi sayesinde hastalığa kanser gelişmeden önce müdahale etme şansı doğuyor. Bazen pap smear sonucu, normal ve anormal arasında belirsiz bir sınır bölgesinde olabiliyor. Bu noktada devreye HPV testi devreye giriyor. HPV testi yapılarak belirsizliğin habis lezyonlara dönüşüp (HPV pozitiflik) dönüşmeyeceği (HPV negatif) öngörülebiliyor. Ayrıca, saklı bir HPV enfeksiyonu veya pap incelemesinde görülen hafif değişikliklerin gizli bir kanser veya anormal değişikliklerin başlangıcı olup olmayacağı konusunda da HPV testi yararlı olabiliyor" diye konuştu.
Pap smear sonucundaki şüpheli bulguların dışında da hekimin hastayı bazen HPV araştırmasını uygun görebildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Serhat İbrahim Erzurum, hastanın muayene olduğu gündeki fiziksel bulgulara ya da hikayesine yönelik olarak HPV testi ile değerlendirilmesinin gerekli olabileceğini ifade ederek, "Test, aktif cinsel yaşamın başlangıcından sonraki üçüncü yıldan itibaren tarama amaçlı olarak her üç yılda bir tekrarlanarak yapılabilir. HPV testi teknik olarak
jinekolojik muayene ve pap smear testinden farklı değil. Test tamamen ağrısız olup anestezi gerektirmiyor. HPV testi doğrudan HPV'nin genlerinin incelenmesine dayanıyor. Kansere neden olabilen yüksek riskli HPV tiplerinin genetik özellikleri doğrudan DNA incelenerek saptanıyor. Hangi pap testi sonuçlarının özel dikkat gerektirdiğine dair ipuçları veriyor" şeklinde konuştu.
//"HPV TESTİ GELECEKTE DAHA DA ÖNEM KAZANACAK"
Erzurum, ayrıca literatürde HPV testinin rahim ağzı kanseri araştırmasında primer tarama testi olarak kullanılmasının daha doğru olduğu ve zaman içerisinde tek tarama testi olarak kullanılacağı yönünde makaleler yayınlanmaya başlandığını belirterek şunları söyledi: "Gelecekte rahim ağzı kanseri önleme programları dahilinde sadece HPV testinin kullanılacağı ve servikal sitoloji tekniklerinin yüksek riskli HPV (+) varlığı saptanmış hastalarda kanserleşme sürecini takip etme amacıyla kullanılacağı ileri
sürülüyor. Amerika'da yapılan araştırmalar da ülkede 30 yaş üstü kadınların büyük çoğunluğunun sadece HPV testi yaptırdığını ortaya koyuyor. Tüm bunlar, her geçen yıl HPV testinin daha da önem kazanacağını gösteriyor."