Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında yapılan sayım sonuçlarının ardından iyice gün yüzüne çıkan Erzurum’daki göç gerçeği, sonunda şehir siyasetini de vurdu. Yüksek Seçim Kurulu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan nüfus sayım sonuçlarına baz alarak, illerin milletvekili sayılarında yeni bir düzenlemeye gitti.
Yüksek Seçim Kurulunun, milletvekillerinin illere dağılımını yeniden düzenleyen kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2009 nüfus sayımı sonuçlarını 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle ilan ettiği anımsatıldı. Kararla, illerin yeni nüfus sayısına göre milletvekili sayıları yeniden belirlendi. Karara göre, Erzurum’da 7 olan milletvekili sayısı, 2011 Temmuz ayında yapılması gereken milletvekilli genel seçimlerinde 6’ya düşürülecek.
2002 yılından bu yana TBMM’de 7 sandalyeyle temsil edilen Erzurum, yapılan son nüfus sayımıyla birlikte, 1 sandalyesine daha ‘elveda’ dedi. Yapılan yeni düzenlemeye göre; Erzurum, bir sonraki genel seçimlerde sadece 6 milletvekili çıkarabilecek.
53 SENELİK SÜREÇ
Öte yandan Son 54 yıl içerisinde iniş-çıkışlı bir grafiğin oluştuğu Erzurum siyasetinde, en parlak dönem 1957 yılında yaşandı. 1957 yılında yapılan genel seçimlerde TBMM’ye 13 milletvekili gönderen Erzurum, sandalyelerinin tamamıyla Demokrat Parti çatısı altında temsil edilirken, şehrin siyasi aritmetiği, 1961 yılından itibaren değişmeye başladı. 1961, 1965, 1969 ve 1973 seçimlerinde TBMM’de 9 milletvekiliyle temsil edilen Erzurum, milletvekili sayısını 1977 seçimlerinde 8’e, 1983 genel seçimlerinde de 7’ye düşürdü. 1987 ve 1991 yıllarında da Ankara’ya 7 milletvekili gönderen şehir, 1995 yılında yapılan seçimlerde milletvekili sayısını yeniden 8’e çıkardı. TBMM’de 1999 yılı seçimlerinde de 8 sandalyeyle temsil edilen Erzurum, 2000 yılında yapılan nüfus sayımının ardından siyasi nüfuzundan 1 sandalye daha eksiltti. 2002 yılında yapılan genel seçimlere 7 milletvekiliyle giren Erzurum, 2007 yılındaki seçimlerde de bu sandalye sayısını korudu.
2007 yılında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kapsamında yapılan nüfus sayımıyla, ciddi manada göç verdiği ortaya çıkan Erzurum, sonuçların ardından ilk kan kaybını yine siyasetinde yaşadı. YSK’nın nüfusa göre yaptığı yeni düzenlemeye göre, Erzurum, önümüzdeki genel seçimlerde sadece 6 milletvekili çıkarabilecek.