Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. M. Murat Karaoğlu, Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı’nı eleştirdi. Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 40 bin civarında gıda işletmesi bulunduğunu, gıda üreten dağıtan ve satan noktalarla birlikte bu sayının 500 binin üzerine çıktığını belirten Karaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu noktaların denetiminde yetersiz kaldığına dikkati çekti.
//DÜZENLEME BEKLENTİSİ
Karaoğlu, durumun vehametine rağmen TBMM Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı’nda buna ilişkin bir düzenleme yapılmadığını ifade ederek, “Ülkemizde gıda güvenliğinin halk sağlığının korunmasını temin edecek düzeyde sağlanabildiğini söylemek yanlış olur. TBMM’de görüşülmekte olan Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı sadece belli kapasitenin üzerindeki işletmelerin sorumlu yönetici istihdam etmelerini zorunlu kılmaktadır. Oysa Türkiye’deki 40 bin gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80’i bu kapsam dışında kalmaktadır. Anlaşılacağı gibi, söz konusu tasarının gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağı kolayca öngörülebilir. Tasarı daha çok halk sağlığını değil, üretici çıkarlarını gözetmektedir.” diye konuştu.
//DENETİM MEKANİZMASI
Bakanlığın denetim gücünün yetersiz olduğu mevcut ortamda, gıda, ziraat ve kimya mühendislerinin, her türlü zorluğa karşın, halkın gıda güvenliğini sağlayabilmek için teknik hizmetlerini ortaya koyduklarını vurgulayan Karaoğlu, ba yaklaşımdan atılacak geri adımın yaratacağı toplum sağlığı sorunlarının ise, ürkütücü boyutta olacağını dile getirdi.
//KARAOĞLU: HALK SAĞLIĞINI RİSKE EDECEK ADIMLAR ATILMAMALI
Doç. Dr. M. Murat Karaoğlu, tasarıyla ilgili olarak çözüm önerilerinde de bulundu. Gıda güvenliğinin temel ilkeleri doğrultusunda doğru üretim yapan üreticiyi de koruyan çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Karaoğlu, “Halk sağlığını riske etmek yerine; hem işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltildiği ve hem de personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerinde bir yük oluşturmayacağı ara çözümler, sorunun halk, esnaf ve mühendis ortak yararına olacak biçimde çözümlenmesi için en doğru yol olarak görülmektedir. Bu nedenle çıkarılması düşünülen bu kanunun ilgili birimlerin görüşleri dikkate alınarak, daha sağlıklı bir zaman diliminde görüşülüp öyle çıkarılması, hem işini layıkı ile yapan üretici, hem de halk sağlığı açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. Gıda Mühendisleri Odası olarak, söz konusu tasarının üretici ve toplum lehine faydalar doğurması anlamında her türlü katkıyı bulunmaya hazır olduklarını söyleyen Karaoğlu, bu konuda yanlışa düşülmesine kendilerinin de razı olmayacaklarını sözlerine ekledi.