GENÇ GAZETECİLERE MATBAACILIK SÜRECİ TANITILDI
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, Erzurum’daki matbaalarda kullanılan baskı makinelerini inceledi. Atatürk Üniversitesi’ne ait matbaaya giden öğrenciler, burada yıllar önce kullanılan tipo makineleri inceledi. Kurşun dökülerek hazırlanan gazeteler hakkında bilgiler alan öğrenciler, daha sonra teknoloji ürünü matbaa makineleri incelediler.
TİPO’DAN OFSET’E MATBAACILIK
Tipo baskı döneminde tek tek kurşunların dizilerek baskı yapıldığını anlatan, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü uzmanları, “İlk bu baskı makinesi çıktığı dönemlerde bir dünya harikası olarak nitelendirildi. Oysa kurşunlar tek tek dizilerek baskı yapılıyordu. Günde çok sayıda sayfa basma şansınız yoktu. Baskı makinelerinde çok sayıda kişi çalışmak zorunda idi. Bazıları sadece kurşun dizmekle görevliydi. Bu kurşunlar insanları zehirliyor ve vatandaşlar uzun saatler çalışamıyordu. Zehirlenmeye karşı bol bol yoğurt tüketiyorlardı.” bilgilerini verdiler.
TEKNOLOJİ YAYIMCILIĞI KOLAYLAŞTIRDI
Öğrencilere kurşunun nasıl döküldüğü, kalıba o harflerin nasıl dizildiği ve baskıların nasıl yapıldığı anlatıldı. Tipo baskı anlatıldıktan sonra ofset baskının nasıl kullanıldığı ve mürekkebinin nereye konduğu, renkli baskının nasıl yapıldığı anlatıldı. Gezi sırasında öğrenciler, basını tamamlanan ‘İletişim Gazetesi’ni katladılar.