GECİKLİ’DEN HALKLA İLİŞKİLER KONSEPTİ
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Gecikli’nin “Halkla İlişkiler ve İletişim” isimli ilk kitabı piyasaya çıktı. 4 ana bölümden oluşan kitap, halkla ilişkiler kavramının tarihi süreçteki gelişimi ve yeni modellerini ele alırken, söz konusu çalışma hem öğrenciler, hem de yöneticiler için yol rehberi niteliği taşıyor.
GECİKLİ HALKLA İLİŞKİLERE YENİ BİR BAKIŞ KAZANDIRIYOR
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gecikli, halkla ilişkiler ve iletişime genel bir bakış anlamına gelen çalışmasının, akademisyen ve öğrencilerin yanında, yöneticiler için de önemli uygulama önerilerini barındırdığını belirterek, “Çalışma 4 ayrı bölümden oluşuyor. İlk bölümde, halkla ilişkiler kavramı, anlamı, gelişimi, nedeni, modelleri ve ilgili kavramlar yer alırken, ikinci bölümde ise, halkla ilişkiler bölümünün, organizasyon içindeki yeri ve görevleri, danışman ajansla çalışmak gibi konulara yer veriliyor. Kitabın üçüncü bölümünde ise, finansal halkla ilişkiler, itibar yönetimi, sosyal sorumluluk, lobicilik, sponsorluk, etik, kurum kimliği, izlenim ilişkisi ve kriz yönetimleri ele alınıyor” dedi.
İNSAN İLİŞKİLERİNDE İLETİŞİMİN ÖNEMİ
“Halkla İlişkiler ve İletişim” adlı kitabının son bölümünde, iletişim konusunu masaya yatırdığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Fatma Gecikli, “İletişim özellikleri, stilleri, süreçleri, temel unsurları, iletişim engelleri ve tekniklerine yer verdiğim son bölümde, halkla ilişkiler ve iletişim sistemine en fazla ihtiyaç duyulan konu ve alanlar da yer alıyor” dedi.
Piyasaya çıkan kitabının, sadece akademisyen ve öğrencilere hitap etmediğini, çalışmasını, aynı zamanda idareci, yönetici ve şirket sorumluları için de bir yol haritası olarak gördüğünü anlatan Gecikli, “Günümüzde iletişim ve halkla ilişkiler kavramı, her geçen önem kazanmakta ve alanları da giderek genişlemektedir. Geçmişte, sıradan bir olgu gibi değerlendirilen bu kavramlar, artık çağın profesyonel gereksinimleri arasına yerleşmiştir.” şeklinde konuştu.