FRANSA’DAN YENİ BİR SKANDAL
Fransa Uluslararası Radyosu (RFI), 1971'den bu yana sürdürdüğü Türkçe yayınlarını durdurma kakarı aldı. Türkçe radyo yayınlarının yerine Türk-Fransız ilişkileri ile Avrupa Birliği konularını işleyen bir Türkçe site oluşturulacağı belirtildi.
Fransız devlet yayın organı "Radio France" bünyesinde, Dışişleri Bakanlığı bütçesinden finansmanı sağlanan ve uluslararası alanda haber veren "Radio France International"ın 1971 yılından bu yana sürdürdüğü Türkçe yayınlarına son verildi. Kısa adı RFI olan ve 19 dilde yayın yapan radyo kanalının Yönetim Kurulu Başkanı Antoine Schwarz, yeni yayın dönemiyle ilgili bilgi verirken Türkçe yayınlarına son verilmesi kararını açıkladı. Schwarz, bu yıl 127 milyon 988 bin Euro olan radyo bütçesinin 2007 için 126 milyon Euro'ya düşürüldüğünü belirtirken, Türkçe yayınların yerine Türk-Fransız ilişkileri ile Avrupa Birliği konularını işleyen bir Türkçe site oluşturulacağını bildirdi.
Türkçe yayınlarının sorumluluğunu 13 yıldır yürüten gazeteci Uğur Hüküm, yayınların durdurulmasıyla ilgili şunları söyledi: "Ani bir kararla Türkçe yayınların durdurulduğunu öğrendik. Ben tek kadrolu elemandım, asistanım dışında 4 parça başı çalışan 4 gazeteci vardı. Onların işine son verildi, ben kaldım. Bu yayının sadece İnternet sitesi olarak multimedya projesi çerçevesinde devam edeceğini bildirdiler. Benim yönetimimde olacağını belirttikleri bu site AB-Türkiye bütünleşmesinde Paris'ten bakış olarak özetlenebilen bir çalışma yapacak" diye konuştu. Bu çalışmanın bütçesinin ne olacağı, kiminle çalışılacağı ve politikasının ne olacağının henüz belli olmadığını belirten Hüküm, "Aslında bu durumun tek sorumlusu Türkiye ve Türkçe'nin stratejik önemine vakıf olmayan başta sağ ve sol Fransız hükümetler, siyasi yöneticiler ve Radyo yöneticileridir. Çünkü kanımca Fransa için çok önemli stratejik değeri olmayan dilleri kaldırabilirlerdi. Yakın gelecekten bihaber olan bu yöneticiler, Fransa'da resmi rakamlara göre 392 bin, gayri resmi rakamlara göre ise 500 bine yaklaşan Türk nüfusu, Almanya'da 4 milyon, Türkiye'de 70 milyon ve Ortaasya'da 160 milyon Türkofon'u göz ardı etmiş oluyorlar. Türkçe'ye gereken önemini vermemiş oluyorlar, bu da stratejik bir hatadır. Umudumuz yeni gelecek bir yönetimin yeni bir politikayla bugün susturulan Türkçe yayınlarını devam ettirmesidir" diye kaydetti.