ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
29 Ekim 2009 Perşembe - 01:55

Evlerde tehlikeli atık uyarısı

Evlerde kullandığımız deterjanlardan flüoresan lambalara, saç boyalarından saç jölelerine, tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlardan pillere kadar çok sayıda ürün, doğru kullanım ve bertaraf yöntemi seçilmediği için hem insan hem de çevre sağlığına karşı büyük tehlike oluşturuyor.

Evlerde tehlikeli atık uyarısı

//BAKANLIK UYARDI
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, vatandaşların günlük yaşamlarında evlerinde kullandıkları ya da ortaya çıkan tehlikeli atıklar konusunda bilgilendirilmeleri ve olası tehlikelerden korunmaları için 'Evimizdeki Tehlikeli Atıklar El Kitapçığı' hazırladı. Tehlikeli atıkların uygun yöntemlerle bertaraf edilmemesi halinde sadece insanlar değil, bitkiler, hayvanlar ve tüm doğanın zarar gördüğü kaydedilen kitapçıkta, normal şartlarda bir evde 1.5-5 kg arasında tehlikeli ürün bulunduğunadikkat çekildi.
//İŞTE TEHLİKELİ ATIKLAR
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün www.cygm.gov.tr adresinde de yayınlanan kitapçığa göre, yaygın olarak kullanılan başlıca evsel tehlikeli atıklar ve bunlarla ilgili alınması gereken önlemler şöyle:
//DEODORANT VE SPREYLER: Bu grup içinde mobilya boyaları, deodorantlar, oda spreyleri ve benzeri ürünler bulunur. Basınçlı ambalajların patlama ihtimaline karşın yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdırlar. Bileşenleri yanıcı, toksik, irite edici ve zehirli olabilir. Kullanımı sırasında ortamın iyi havalandırılması gerekmektedir. Çocukların ulaşamayacağı, ısı ve sıcaklıktan uzak ortamlarda saklanmalıdır. Ürün tamamen tüketilmelidir, boş ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ambalaj boş değilse, bertarafı
konusunda belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Alternatif olarak pompalı spreyler kullanılabilir.
//ÇAMAŞIR SULARI: Klorlu çamaşır suları reaktif olup, diğer temizlik malzemeleriyle karıştırıldıkları zaman oksit gaz çıkışına neden olur. Gözleri ve cildi tahriş eder. Cildin doğrudan temas etmemesi gerekir. Koruyucu eldiven giyilmelidir. Kullanımı esnasında ortam iyi havalandırılmalıdır. Ambalajının ağzı sıkıca kapatılmalı, çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürüntamamen tüketilmemişse bol suyla beraber azar azar lavabo ya da tuvalete dökülerek kanalizasyon sistemine verilebilir. Alternatifi için klorlu çamaşır sularının tüketimi azaltılabilir. Oksijenli çamaşır suları ya da boraks tercih edilebilir. Hidrojen peroksit bazlı çamaşır suları tercih edilebilir.
//SON DURULAMA SUYUNA SİRKE
Deterjanlar: Çamaşır ve bulaşık deterjanları yutulması halinde zararlıdır. Ciltle ya da gözle doğrudan teması halinde yanma hissi verir, ciltte kaşınma ya da tahriş edici olabilir. Sıvı bulaşık makinesi deterjanları daha az tehlikelidir. Kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen
tüketilmemişse bol suyla beraber azar azar lavabo ya da tuvalete dökülerek kanalizasyon sistemine verilebilir. Alternatif olarak bulaşıklar için sıvı deterjanlar, çamaşırlar için ise sabun tercih edilebilir. Çamaşırların son durulama suyuna 1-2 fincan sirke eklenmesi halinde çamaşırda kalan bakiye sabunlar da yok edilmiş olur. Sirke aynı zamanda ürik asidi de yok eder. Bebek çamaşırlarının son durulama suyuna 1 fincan sirke koyulabilir.
//FLÜORESAN LAMBALAR: Çok az miktarda da olsa flüoresan lambalarda metalik civa bulunmaktadır. Metalik civa buharlarının solunması sağlık açısından zararlıdır. Yakılması halinde hava kirliliğine, depolanması ya da toprakla teması halinde toprak ve su kirliliğine neden olur. Bertarafı için belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanmalı ve lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmelidir.
//İLAÇLAR: İlaçların çoğu toksik olup, özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından yutulması halinde çok zararlıdır. Çocukların vücut gelişimlerini henüz tamamlamamış olmaları ve zayıf olmaları nedeniyle potansiyel kimyasal zehirlenme tehlikesi altındadırlar. Kullanımı konusunda prospektüs bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Bertarafı için ilaç tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. İlaç tamamen tüketilmemişse, belediyenin atık yönetimi birimiyle
görüşülmeli ve evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile saç için kullanılan bit ve sirke şampuanlarının ambalajları boş olsa bile çöpe atılmamalıdır. Bertarafı konusunda detaylı bilgi almak için yetkili birimlerle görüşülmelidir.
Ojeler/Oje Çıkarıcılar: Yanıcı ve toksiktir. Buharı kolayca solunur. Cildi tahriş eder. Hamileler bu ürünleri kullanmamalıdır. Etiket bilgilerine uygun olarak kullanımına uyulmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Alternatif olarak, Toluen içermeyen
ojeler daha az tehlikelidir.
//ATIK PİLİ ECZANEYE VERİN
PİLLER: Yüksek ısıya maruz kaldığında ya da yakıldığında patlayabilir. Civa gibi toksik ağır metaller içermesi nedeniyle yakılması ya da depolama alanlarında diğer atıklarla birlikte depolanması halinde su ve hava kirliliğine neden olur. Çocukların ulaşamayacağı, ısı ve sıcaklıktan uzak ortamlarda saklanmalıdır. Atık piller çöpe atılmamalıdır. Atık pil toplama noktalarına ulaştırılmalıdır (Eczaneler gibi). Alternatifi şarj edilebilir pillerdir.
//SAÇ BOYALARI: Gazı gözlerde ve akciğerde tahrişe neden olur, yutulması halinde çok tehlikelidir. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajı içerisinde saklanmalı ve belediyenin atık tesisine gönderilmesi sağlanmalıdır.
//SAÇ JÖLESİ: Ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajı içerisinde saklanmalı ve belediyenin atık tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Alternatif olarak amonyak içermeyen ürünler kullanılabilir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avcılara doğa koruma eğitimi
GHA/İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Erzurum’daki avcıları eğitime almaya ...
“Takip numarası” uyarısı
GHA/ Erzurum Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği (ERGÖZDER), 18 yaş altı ...
Kayaklı motosiklet yaptı
Erzurumlu mucit kayaklı motosiklet yaptı.
 
Oltu’ya hayran kaldılar
İstanbul Büyükşehir İl Genel Meclisi Üyeleri grup toplantılarının bu ...
“Ülkem İçin” çevre bilinci
Koç Holding, 2006 yılında başlattığı ‘Ülkem İçin Projesi’ kapsamında 2009 ...
Aşı sevkiyatı başladı
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi aşılarının ön kontrollerinin olumlu çıkması ...
 
Hastalardan mesai şikayeti
GHA/ Erzurum’daki hastaların büyük bir bölümünün, polikliniklere geç gelen ...
Karanfilli kutlama
GHA/Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD), 26 Ekim ...
Gripte aşı zamanı
GHA/ Erzurum’da son 10 gün içerisinde toplam bin 800 doz grip aşısı tüketildi. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva