ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Türkçe derslerine Harvard yaklaşımı
Türkçe derslerine Harvard yaklaşımı
23 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi
23 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi
 Erzurum isim en’leri açıklandı
 Erzurum isim en’leri açıklandı
Güran cinayeti sanığı Erzurum’a nakledildi
Güran cinayeti sanığı Erzurum’a nakledildi
Erzincan yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 4 yaralı
HABERLER>EKONOMİ
10 Ağustos 2010 Salı - 09:05

Et ithaline bilimsel bakış

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithal etmek yerine, üretime elverişli dişi hayvan ithal edilmelidir.” dedi.

Et ithaline bilimsel bakış

-

ERZURUM(GHA) – Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithal etmek yerine, üretime elverişli dişi hayvan ithal edilmelidir.” dedi.
Kırmızı et fiyatlarının Türkiye’de anormal düzeyde yükselmesi, kasaplık canlı hayvan ithalatını umut kapısı haline getirirken, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, ithalat konusuna farklı bir boyuttan yaklaştı.
//İTHAL YETERSİZ
Atasever, Türkiye’deki yıllık et tüketiminin, 1 milyon 500 bin ton olduğuna dikkati çekerek, şu ana kadar gerçekleştirilen canlı hayvan ithalatının ise, sadece 50 bin ton olduğunu kaydetti. İthal edilen kasaplı canlı hayvanların, tüketim talebini kesinlikle karşılayamayacak düzeyde olduğuna vurgu yapan Dekan Atasever, “Türkiye’de et sorunu değil, üretim sorunu var. Kasaplık canlı hayvan ithal edilerek, fiyatların düşürülmesi şu durumda söz konusu bile olamaz. Çünkü ithal edilen miktarla ihtiyaç duyulan miktar arasındaki fark, kapatılamayacak kadar büyük. Bu nedenle Türkiye’nin kesim için kasaplı canlı hayvan ithal etmek yerine, üretim için dişi hayvan ithal etmesi hem daha akıllıca, hem de kısa vadede daha mantıklı olur.” diye konuştu.
//“ÜRETİME YOĞUNLAŞILMALI”
Hayvancılıkla uğraşan kesimlerin sıklıkla dile getirdikleri hususların başında, dişi hayvanlara duyulan ihtiyacın geldiğini dile getiren Dekan Atasever, “Bölgemizde ve ülkemizde, hayvancılığı geliştirebilmek için dişi hayvana ihtiyaç var; çünkü üretim sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye, kestirmek ve iç piyasaya sunmak üzere kasaplık canlı hayvan ithal etme fikrinden vazgeçmeli, ithalat yoluyla doğrudan üretimi canlandırma yolunu seçmelidir. Ülkemize ne kadar çok dişi hayvan sokabilirsek, üretim noktasında o kadar çok mesafe kat etmiş oluruz. Üstelik bu tedbir yoluyla hayvan varlığının artırılması da sağlanmış olunur.” ifadelerini kullandı.  
Veteriner Fakültesi Dekanı Atasever, kasaplık canlı hayvanların, et verimleri ve kalitelerinin yüksek olduğunu, buna kimsenin bir itirazının da olamayacağına işaret ederek, “Mesela Angus türlerinin et verimleri ve etinin kalitesi; tüm dünyaca bilinmektedir. Buna bir itirazımız yok. Fakat yıllık et ihtiyacı 1 milyon 500 bin ton olan bir ülkeye, siz ne kadar Angus ithal ederseniz edin, bu ihtiyacı karşılayamaz ve fiyatları dengede tutamazsınız.” şeklinde konuştu.
//DİŞİ HAYVANLAR, ÜRETİM KOŞULUYLA DAĞITILMALI… 
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Atasever, Türkiye’ye üretime elverişli dişi büyükbaş hayvan ithal edilmesi önerisinde bulunarak, “İthal edilecek dişi hayvanlar, hayvancılık işletmelerine üretim ve yavru alma koşuluyla dağıtılmalı; bu sürece yerel ölçekteki ibesicilik işletmeleri de dahil edilmelidir. Yem bitkisine ciddi teşvikler verilmeli ve bu üretim doğrudan hayvancılık sektörü için yönlendirilmelidir. Ciddi bir plan ve programlamayla takip altında tutulacak bu sistemle, hayvancılığımız çok kısa bir süre sonra yeniden kıpırdayacak ve eski canlı günlerine tekrar geri dönecektir. Et fiyatlarının normale döndürülmesi sürecinde başarı elde edilebilecek en kazançlı ve kısa vadede sonuç alınabilecek en kolay yol budur.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lokantacılara zorunlu tatil..
ERZURUM(GHA) – Erzurum Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, “Bu Ramazan ...
Yoksulluğun değişmeyen fotoğrafı
Yaz tatilinde tatil yerine çalışarak geçiren çocukların sayısı Erzurum ...
Bu filmi görmüştük..
33.YIL ÖNCE…Yıl 1977..Erzurum’da et sıkıntısı had safhada. EBK’nın şehrin ...
 
Kasaplar’dan EBK protestosu
Et ve Balık Kurumu Et Kombinası'nın kendilerine yetersiz ve pahalı et ...
PALEN’den tanıtım atılımı
Son günlerde PALEN doğalgaz hakkında çıkan olumsuz haberler, PALEN yetkililerini ...
Büyükşehir yoksulları sevindirecek
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayında ihtiyaç ...
 
"Yardımlarla reklam yapmayın"
ERZURUM (İHA) - Ramazan ayının gelmesiyle hayır yapacakların gösterişe ...
Türkiye Kasaplar Odası’ndan ferahlatan açıklama
ERZURUM(İHA) - Kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara yol açan et fiyatlarıyla ...
Her şey bir parça ekmek için
İşsizliğin her geçen gün arttığı Erzurum’da, seyyar satıcılığa olan ilgi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva