İngiliz Kültür Derneği Yabancı Dil Kursu Erzurum Koordinatörü Abdulmennan Aksakal, “Erzurum’da yabancı dile ilgi gösterilmemesi bir duyarsızlık sorunu değil, tam tersine turizmle ilgili bir sorundur.” dedi.
Yabancı dil eğitimcisi Abdulmennan Aksakal, Erzurum’da yabancı dil kurslarına ilgi gösterilmemesi konusuna farklı bir boyuttan yaklaştı. “Bir lisan, bir insan” şeklinde tarif edilen yabancı dil gerekliliğinin, esasen bir ihtiyaca işaret ettiğini vurgulayan İngiliz Kültür Derneği Yabancı Dil Kursu Erzurum Koordinatörü Abdulmennan Aksakal, “Yabancı dil bilmek, aslında ihtiyaçtan doğan bir gerekliliktir. Akademisyenler yabancı dil eğitimine ilgi gösterir, çünkü bir ihtiyaçtır. Öğrenciler yabancı dil eğitimi almak ister, çünkü bu bir ihtiyaçtır. Erzurum’daki yerel halkın, esnaf ve ticaret kesiminin, girişimcilerin ve çalışanların yabancı dil öğrenme noktasındaki ilgisizliği bir duyarsızlık olarak kesinlikle algılanmamalıdır. Bu bir turizm sorunudur; turizm potansiyellerinin şehre bir türlü yansıtılamaması sorunudur.” diye konuştu.
//YABANCI DİLE EĞİLİM
Tüm kesimleriyle şehirde yaşayan insanların yabancı dile ilgi duyabilmesi için öncelikle bir lüzumun görülmesi gerektiğini vurgulayan Aksakal, “Erzurum’da turizm sektörü bugüne kadar hep Palandöken dağı ve kayak tesisleriyle sınırlı tutulmuştur. Buraya gelen yabancı turistlerin neredeyse tamamına yakın bir bölümü şehir merkezini bile görmeden Erzurum’dan ayrılmıştır. Kısaca şehir turizmden ve turistlerden istifade edememiştir. Bugün herhangi bir esnafımız yabancı dile ilgi duymuyorsa, bu onun duyarsız olduğunu göstermez. Çünkü esnafın bakış açısına göre, yabancı dil öğrenmesini gerektiren bir durum da yoktur, ortam da yoktur.” ifadelerini kullandı.
//PROBLEMLERİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLMELİYİZ
2011 Kış Oyunları’nın, Erzurum’un bugüne kadar ev sahipliği yapmış olacağı en büyük turizm organizasyonu olacağına vurgu yapan Koordinatör Aksakal, “Erzurum tarihi boyunca yöre halkı belki de ilk kez bu kadar yoğun bir turist akınıyla karşılaşacak. İletişim ve diyalog konusunda kuvvetle muhtemeldir ki, çeşitli sorunlar da yaşanacak. Ancak olaya bir sorun gözüyle bakmak yerine, şimdiden problemleri fırsata dönüştürebilmeliyiz.” diye konuştu.
Erzurum’da turizm sektörüne yön veren, başta şehrin yöneticileri olmak üzere tüm kesimlerin, turizmi şehrin geneline yayma ve yansıtma noktasında stratejiler belirlemeleri gerektiğini vurgulayan Aksakal, “Turizmi artık Palandöken dağının sınırlarından ibaret tutmamalıyız. Şehir merkezini de, yabancı turistler için bir cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Erzurum denilince akıllara sadece kış turizmi gelmemeli; bunun içerisine tarih turizmi, doğa turizmi, spor turizmi ve inanç turizmini de dahil edebilmeliyiz. Bu ortam oluşturulduktan sonra bu kez ortaya ihtiyaç çıkacaktır. Esnafımız da, girişimcimiz de, ticaretçimiz de, yabancı dile bir ihtiyaç gözüyle bakacak ve gerekeni kendisi zaten yapacaktır.” dedi.
(