Edinilen bilgiye göre, seyyar satıcıların bazıları kendilerine tahsis edilen yerde belediyeye belli bir ücret ödeyerek açtıkları tezgahta sebze ve meyve ile çeşitli malzemeler satıyorlar. Kaçak çalışan seyyar satıcılar ise kentlerin kalabalık mevkilerinde satış yapıyorlar.
KAÇAK SATICILAR GERÇEĞİ
Erzurum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, belediyelerin izin verip, yer tahsis ettiği seyyar satıcıların iki katından fazlasının da kaçak çalıştığını söyledi.
Belediyelerin izniyle satış yapmasına izin verilen seyyar satıcıların sadece bulundukları yer için cüzi bir ücret ödediklerini kaydeden Fırat, şöyle konuştu: ''Esnafımızın ise vergi ve kira giderleri ile elektrik, su masrafları var. Bu şekilde seyyar satıcılarla rekabet edemez. Belediyelerin denetiminin yeterli olmaması nedeniyle oluşan haksız rekabet, vergisini ödeyen esnafımızı zor durumda bırakıyor. Büyük marketlerin yaygınlaşmasıyla zaten zorumda olan esnafımız seyyar satıcılarla daha da güç bir duruma sürükleniyor. Bunun önüne geçilmelidir. Belediyeler bu konuda gerekli tedbiri almalıdırlar. Yasada gerekli cezai tedbirler var ancak belki oy kaygısıyla gerekli müdahale yapılmıyor.''
ERZURUM’DA 700 KAYITLI SATICI VAR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri de kent merkezinde belediyenin izniyle yaklaşık 700 kişinin seyyar satıcılık yapma hakkında sahip olduğunu belirttiler.
Seyyar satıcıların ana caddelere çıkmasına kesinlikle müsaade etmediklerini ifade eden yetkililer, kurallara karşı gelen satıcılara para cezası verdiklerini ve tezgahlarına el koyduklarını kaydettiler.
Kentte yaklaşık 800 civarında da kaçak çalışan seyyar satıcının bulunduğunu belirten yetkililer, yaklaşık 150 zabıta görevlisi ile kaçak çalışan seyyar satıcılarla mücadeleye devam ettiklerini vurguladılar.
KAÇAK SEYYARLARIN DOĞUNUN ORTAK SORUNU
Erzincan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal, küçük esnafın vergi ve kira ile birlikte hiçbir masrafı olmayan seyyar satıcılarla rekabet etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin devam ettiğini anımsatan Ünal, ''AB seyyar satıcılığı bitirdi. Çünkü seyyar satıcılık kayıt dışı ekonomidir. Bunun bitirilmesi lazım. Ayrıca ana caddeleri mesken tutan seyyar satıcılar görüntü ve ses kirliliğine de sebep oluyor'' diye konuştu.
Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler, kaçak çalışan seyyar satıcılarla mücadele konusunda önemli mesafeler aldıklarını söyledi. Seyyar satıcılar için kent merkezinde yerler tahsis ettiklerini kaydeden Güler, ''İlimizde 227 kayıtlı semt pazarlarında satıcılık yapan kişi var. 40 kişi de gezici seyyar satıcılık yapıyor. Bu kişilere geçmiş dönemlerde seyyar satıcılık yapma hakkı verildi. Kaçak çalışanlar da çok az bunlarla mücadelemiz sürecek'' şeklinde konuştu.
DOĞU ANADOLU İLLERİNDE SEYYAR SATICI DURUMU
Elazığ Esnaf Sanatkarları Birliği Başkanı Cemil Erdem ise hiçbir yasal izinleri olmadan çalışan seyyar satıcıların hem esnafa zarar verdiğini hem de ülke ekonomisine hiçbir katkılarının bulunmadıklarını belirtti.
Çin'den getirilen malların, çürük ve kalitesiz sebze ve meyvelerin ana caddelerde satışa sunulduğunu ifade eden Erdem, ''Özellik Şeyh Şamil Bulvarı, Kasaplar Çarşısı, Eski Cuma Pazarı mevki ve Cumhuriyet Meydanı seyyar satıcıların yoğun olduğu yerlerdir. Elazığ, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla seyyar satıcıya sahip illerdendir. Belediyenin bu konudaki yaptırımı yetersiz. Yıllardır Elazığ esnafının bu konudaki kanayan yarasına çözüm bulamadık. Bu konuda acilen önlem alınmalı'' diye konuştu.
SEYYARLAR VE KAYITLI ESNAFLAR
Piyasalarda yaşanan durgunluk ile hiper ve süpermarket sayılarının her geçen gün artmasıyla esnafın durumunun her geçen gün zorlaştığını kaydeden Erdem, ''Seyyar satıcılara esnaftan uzak özel yerler tahsis edilmeli. Vatandaşımız ise seyyar satıcıların sattığı sağlıksız ve kalitesiz ürünlere rağbet göstermemeli'' şeklinde konuştu.
Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürü Cemil Çiftçi de il genelinde seyyar satıcılık yapma izni bulunan 320 kişinin bulunduğunu belirterek bunların mahalle pazarlarında satış yaptıklarını kaydetti.
Seyyar satıcıların kent merkezine çıkmalarına müsaade etmediklerini kaydeden Çiftçi, ''Elazığ şehir dışından çok göç alıyor. Bizim de sadece 20 zabıta personelimiz var. Bunların önüne geçebilmek için mücadele ediyoruz. Esnafımızı mağdur etmemek için çalışıyoruz. Kaçak çalışan seyyar satıcılara ilgili yasa gereği 55 ile 120 YTL arasında para cezası uyguluyoruz'' şeklinde konuştu.
MUŞ’TA ÖZEL DENETİM
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, son dönemde yapılan çalışmalarla Muş merkezde seyyar satıcıların cadde ve sokaklara çıkmasının engellendiğini ifade etti.
Belediyenin ana caddelere çıkan seyyar satıcılara anında müdahale ettiğini kaydeden Demirtürkoğlu, ''Seyyar satıcılar için yer tahsis edilmesi gerekir. Bunun içinde belediyemiz bir çalışma yapıyor. Bu tamamlandığında Muş'ta seyyar satıcı sorunu kalmayacak'' diye konuştu.
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede ise seyyar satıcıların cadde ve sokaklarda satış yapmalarına izin vermediklerini belirterek, ''Yakında açacağımız pazar yerine seyyar satıcıları toplayacağız. Böylece hem esnafımız zarar görmeyecek hem de seyyar satıcılık yapan işsiz vatandaşlarımız mağdur olmayacak'' şeklinde konuştu