Esnaf haksız rekabetten şikâyetçi
Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan özellikle son günlerde açılan büyük marketlerin terziler olarak ta kendilerine etkilediğini ifade ederek Erzurum’da terzilerde dahil küçük esnafın bitme noktasına geldiğini belirtti
Kotan büyük çapta açılan marketlerin yaklaşık olarak iki yüz küçük esnafın iflas etmesine sebep olduğunu belirterek büyük marketlerin Erzurum’dan gelir sağladığını fakat vergilerini diğer illerde ödediklerini söyledi. DSP Hükümeti döneminde çıkan yasaya göre büyük marketlerin şehirden en az 15 km uzağa kurulması lazımken yasanın tam tersi uygulandığını ifade eden Oda Başkanı Mustafa Kotan Erzurum’da hizmet veren küçük esnaflar olarak hükümetten küçük esnafın bu açıdan yaşamış olduğu sorunlara çare bulmalarını istediklerini kaydetti. Eskisi kadar iş yapamadıklarını vurgulayan Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan Çoğu terzi esnafının dükkanını kapattığını da belirtti.
KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ
Terziler olarak da bir çok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan terzilik mesleğinin artık eskisi kadar rağbet görmediğini dile getirdi. 8 yıllık eğitim sisteminin uygulamaya geçmesinden sonra terzilik mesleğinin de yetişecek çırak bulamadıklarını söyleyerek terzilik mesleğinin kan kaybettiğini ileri sürdü. Terziler olarak kalifiye eleman bulamadıklarını belirten Kotan “Yazın okulların tatil olması sebebiyle çalışmak için gelenlerde sanattan ziyade para talebinde bulunuyorlar” Şeklinde konuştu. El sanatlarına verilen değerin eskisi kadar olmadığını söyleyen ve çırak yetiştirmek için eleman sıkıntısı çektiklerini dile getiren Oda başkanı Mustafa Kotan 3308 sayılı yasaya göre çıraklık eğitim merkezinin açıldığını fakat çırak yetiştirmek için eleman bulamadıklarını vurguladı.
TEZGAHLARDA KONFEKSİYON SATILIYOR
Avrupa’dan gelen konfeksiyon mallarına kota koyulmadığını fakat Türkiye’de üretilen malların Avrupa’da satılmasına kota koyulduğunu belirten Mustafa Kotan kendisinin çıraklık döneminde Erzurum’da yaklaşık olarak 11 konfeksiyon mağazasının bulunduğunu şimdilerde ise 5700 tane konfeksiyon işi ile uğraşan mağazanın bulunduğunu belirtti. Kotan Erzurum’da seyyar satıcılık yapanlarında esnaflara büyük oranda etki ettiklerini ifade ederek belediyelerin seyyar satıcılar için bir yer yapmasının daha uygun olacağını vurguladı. Vergi ödemeden büyük camilerin önüne start açan seyyar satıcıların ekmek parası için bu yola başvurduklarını söyleyen Kotan fakat vergi ve kira ödeyen esnaflar olarak bu açıdan kendilerini de düşünmeleri gerektiğini kaydetti.Tayvan ve Çin’den gelen konfeksiyon mallarının çok ucuza satıldığın için odalarına üye olan konfeksiyoncularında artık eskisi kadar iş yapamadıklarını belirten Kotan “artık tezgahlarda bile konfeksiyon satılıyor” dedi.