Erzurum’un kapalı çarşısı bakıma muhtaç
Tarihi Han artık depoları ağırlıyor
1870 yılında yapılan hacılar hanı duyarsızlıkla gündemde.Ayaz paşa Mahallesi’nde bulunan ve Hacı Abdurrahman tarafından 1870 yılında yapılan Hacılar Hanındaki tarihi işyerleri duyarsızlık sonucu kapılarına kilit vurdu. Yıllarca Erzurum halkına hizmet veren tarihi mekanların yıkılma tehlikesi ile baş başa bırakılması vatandaşın tepkisine neden oluyor.
TARİHİ ESERLERİN ÜZERİNE ANLAMSIZ İNŞAAT
Bir çok işyeri, depo olarak kullanılırken, bir çoğu da kullanılmaz durumda. Hacılar hanında bulunan tarihi işyerleri üzerine değişik işyerlerinin inşa edilmesi ve tarihi eserlerin orijinalliğinin bozulması tepkilere neden oluyor.
ESNAF ŞİKAYETÇİ
Hacılar Hanında faaliyet gösteren esnaf tarihi eserler konusunda duyarlılık beklediklerini belirterek, belediyenin konuyla ilgili çalışma başlatmasını istediler.
İşyerlerinin restore edilmesini isteyen esnaf, yıllara değil ,ilgisizliğe yenik düşen Hacılar Hanının restore edilerek, Erzurum’a kazandırılmasını istiyor.
KİM GÖÇ ETTİ KİMİ BAKIMSIZLIĞA İSYAN ETTİ
Hacılar Hanında hizmet veren esnaftan konuyla ilgili görüşlerini alıyoruz. Esnaf yıllarca handa satış yapan esnafın bir çoğunun göç ettiğini bir çoğununda yılkımla tehlikesinden dolayı işyerlerini kapatmak zorunda kalmış.Han esnaflarından Lokman Artık, tarihe karşı duyarsızlık yaşandığını belirterek, “ Hacılar Hanının geçmişi önemli bir tarihi geçmişi var. Burada hizmet veren esnafın büyük çoğunluğu göç ederken önemli bir kısmı da tarihi eserlerdeki duyarsızlıktan ve işyerinin yıkılma tehlikesinden dolayı işyerlerini kapattılar şu an burada bulunan işyerlerinin büyük çoğunluğu, depo olarak kullanıyor. Belediyenin bu konuda çözüm üretmesini ve restorasyon çalışmalarına ağırlık vermesini istiyoruz” dedi.
VATANDAŞLAR TEPKİLİ
Yıllarca Hacılar Hanından alışveriş yapan vatandaşlardan Mehmet Yıldırım da Hacılar Hanının duyarsızlık sonucu bu duruma gelmesine anlam veremediklerini belirterek, Erzurum da tarihi seserler konusunda duyarsızlıklar yaşandığını kaydetti.
Erzurum’un köklü tarihine bu duyarsızlığın yakışmadığını belirten Yıldırım, “ Tarihi bir şehir, yıkık dökük tarihi mirasıyla övünmeye mahkum bırakılmamalıdır. Yıllar önce alışveriş yaptığımız dükkanlar kapılarına kilit vurduysa burada önemli eksikler var demektir. Hacılar Hanına gereken ilgi gösterilmelidir” dedi.
HACILAR HANININ TARİHÇESİ
Ayaz paşa Mahallesi’nde bulunan ve Hacı Abdurrahman tarafından 1870 yılında yapılan Hacılar Hanının dikdörtgen planlı olan bir ana, bir de yan giriş kapısı bulunuyor..
Avlu kenarındaki odaların, giriş kapıları kemerli olan han, dikdörtgen ayaklara oturmakta. Günümüzde işyeri olarak kullanılan hanın içinde yirmidört dükkan bulunuyor.