Erzurum’daki nüfus kaybını ve göç olgusunu değerlendiren CHP İl Başkanı Özpeker,
Göç sebepleri iyi araştırmalı
CHP Erzurum İl Başkanı Nevzat Özpeker, Erzurum’un nüfusunda yaşanan düşüşle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. “İşsizliğin ve yoksulluğun kol gezdiği bir şehirde, elbette göç kaçınılmazdır” diyen İl Başkanı Özpeker, nüfusun düşmesiyle ilgili olarak yapılan değerlendirme ve analizlerin, “neden?” sorusuna cevap verebilmesi gerektiğini söyledi.
GİDENİ GERİ GETİRMEK MÜMKÜN
Erzurum’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılan ayni ve nakdi yardım tutarlarının ortada olduğunu, bu durumun, şehirdeki yoksulluk gerçeğini gözler önüne serdiğine dikkati çeken Özpeker, kaybedilen nüfusun geri kazanılmasının kısa vadede mümkün olmayacağını, ancak devam eden göçün önüne geçilebileceğini ifade etti.
YOKSULLUK TERÖRÜ
Göç olgusunun ortaya çıkmasındaki en temel sebebin geçim sıkıntısı ve ekonomik nedenler olduğunun, bilimsel çalışmalarla bile gün ışığına çıkarıldığını vurgulayan Özpeker, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Göç olan yerde ya ekonomik sıkıntı, ya da terör sıkıntısı vardır. Erzurum’un terör anlamında bir problemi yok, ama şehirde yoksulluk terörü var. Terörle mücadele etmenin nasıl ki bir yolu ve yöntemi varsa, yoksulluk terörüyle mücadele için de, bir eylem planı hazırlanmalı ve derhal uygulamaya sokulmalıdır” diye konuştu.
BÖLGESEL ACİL EYLEM PLANI
CHP Erzurum İl Başkanı Özpeker, Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu’daki bütün illerin, geri kalmışlığın pençesinde olduğunu dile getirerek, “Ankara, bölgenin sesini duymadıkça, bölgeye rahat nefes aldıracak yasal düzenlemeleri hayata geçirmedikçe, göç sorunuyla daha uzun yıllar karşı karşıya kalırız. Bu şehirdeki esnaftan, tüccardan vergi alınmaması yönünde çeşitli görüşler belirtildi. Bir takım çevreler bu öneriyi abartılı bulmuş olabilirler. Fakat bölgede işlerin rayına konulması için artık böylesi radikal kararlar alınmalıdır. Erzurum esnafı yoksullaşmıştır, fakirleşmiştir. Kapanan işyeri sayısı her geçen gün artmaktadır. İnsanların alım gücü giderek düşmekte, mevcut işsizlerin üstüne, bir de işlerini kaybedenler eklenmeye başlamıştır. Bu sorunların her biri, insanların bu şehri terk etmeleri için yeterli sebeplerdir. Bu noktadan sonra en büyük görev iktidara düşmektedir. Bölgeyi cazip hale getirecek, yatırımcının buralara koşarak gelmesini sağlayacak adımlar atmadıkça, göç tehlikesinden kurtulmamız mümkün değildir” şeklinde konuştu.