ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de akreditasyon gündemi
ETÜ’de akreditasyon gündemi
10 Üniversite KUDAKAF'25’te buluştu
10 Üniversite KUDAKAF'25’te buluştu
Adnan Menderes’te yangın
Adnan Menderes’te yangın
PFDK’dan Erzurumspor kararı
PFDK’dan Erzurumspor kararı
Oltu Dümbüllü Deresi taştı
Oltu Dümbüllü Deresi taştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Temmuz 2010 Cumartesi - 05:51

Erzurum yemek kültürünü yitiriyor

ERZURUM(GHA) - Erzurum halkının yemek tüketim tercihinde ilk sırayı kırmızı etin aldığı öğrenildi. Yemek kültürünün çeşitliliği ve lezzeti ile ün yapan Erzurum, damak tadı tercihini kırmızı et ve hamur işinden yana yapıyor.

Erzurum yemek kültürünü yitiriyor

Erzurum’da lokanta ve restaurantlarda yemek yiyen vatandaşlardan yüzde 70’ine yakın bir bölümünün, kırmızı etle yapılan kebap, haşlama ve ızgara gibi yemek türlerine ilgi gösterdiği öğrenilirken, yüzde 30’luk kesimin ise balık ve tavuk gibi beyaz etle sebze yemeklerini tercih ettiği kaydedildi. 
Erzurum’da lokanta işletmeciliği yapan Usta Aşçı Memduh Karaoğlu, “Erzurum halkı kırmızı eti çok seviyor ve çok tüketiyor.” diyerek, özellikle kebap türüne gösterilen ilginin çok büyük olduğunu dile getirdi. Karaoğlu, kırmızı et tüketiminin, mevsim ve iklimle yakından ilgisi bulunduğuna dikkati çekerek, Erzurum’un çetin kış şartları dolayısıyla bol proteinli yemeklere yöneldiğini kaydetti. Kırmızı etin protein açısından zengin olduğunu ve özellikle kışları soğuk havalara karşı bir kalkan vazifesi yaptığına vurgu yapan Karaoğlu, bunun yanında hamur işine de talebin çok fazla olduğunu ifade etti.
//GÜNEYDOĞU MUTFAĞI ÖN PLANDA
Türkiye’nin birçok bölgesinde çalıştığını ve her yöreye ait mutfak kültürü ve damak tadı hakkında deneyiminin bulunduğunu anlatan Usta Aşçı Karaoğlu, Erzurum’da Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz mutfağının daha baskın olduğunu belirtti. Kırmızı etle yapılan her türlü yemeğin genellikle Antep, Urfa ve Adana yöresine ait olduğunu dile getiren Karaoğlu, sebze yemeklerinin ise, ağırlıklı olarak Karadeniz menşeli olduğunu vurguladı.
Usta Aşçı Karaoğlu, yaz mevsimlerinde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.
Sıcak yaz günlerinde yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve ağırlıklı olarak sebze tüketilmesini tavsiye eden Karaoğlu, “Yaz mevsiminde kırmızı eti fazla tüketmemeli, et tüketilecekse de, beyaz etten yana tercih yapılmalıdır. Sofralarda mutlaka yaz sebzelerinden salata bulundurulmalı, yemeklerde bol sıvı tüketilmelidir.” diye konuştu.
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaşlar Mehterle coştu
ERZURUM(GHA) – Yakutiye Belediyesi, Mehteran Takımı ile yaz konserlerine ...
Erzurum Miraç coşkusunu yaşadı
Miraç Kandili, Erzurum’da huşu içerisinde idrak edildi.Kandil sebebiyle ...
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen "Sarıkamış ...
 
“İslam’ı anlamak Kuran'la mümkün”
'Yaygın Din Öğretimi Bağlamında Yaz Kur'an Kursları' sempozyumu başladı. Diyanet ...
Aile yapısına bilgi çağı darbesi
Horasan Kaymakamlığı tarafından vatandaşlara yönelik "İnsani kriz ve Aile ...
Yakutiye HEM’den kurs rekoru
ERZURUM(GHA)- Erzurum’un Yakutiye İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, ...
 
Toplum Merkezi ilk mezunlarını veriyor
MAHMUT AKDAĞ/ERZURUM gazetesi - Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toplum Merkezi’nde ...
Bar, Konyalıları büyüledi
ERZURUM(GHA) - Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından Konya Akşehir’de ...
Şehit çocuklarının eğitimine destek
ORHAN YILDIRIM(CİHAN)- Mehmetçik Vakfı Erzurum Şube Başkanı emekli Binbaşı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva