ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Şubat ayı teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Şubat ayı teşvik verileri açıklandı
KUDAKAF’25 bugün başlıyor
KUDAKAF’25 bugün başlıyor
MSB bilgilendirdi
MSB bilgilendirdi
'Çanakkale Ruhu en güçlü motivasyon'
'Çanakkale Ruhu en güçlü motivasyon'
‘Türkiye, Türk dünyasının en büyük direnç merkezi’
‘Türkiye, Türk dünyasının en büyük direnç merkezi’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Eylül 2010 Salı - 05:39

Erzurum, tarih otağı

Erzurum’daki türbe ve ziyaret yerleri, yöre halkının adeta manevi bekçiliğini yapıyorlar. Aras Nehri’nin kenarında tarihi bir yerleşim yeri olarak göze çarpan Deli Baba Köyü’nün, Horasan ile Eleşkirt Yolu’ndaki Tahir Geçidi ve Dağları arasında yer aldığı, Kara ve sonraları Akkoyunluların meşhur Türkmen köylerinden birisi olduğu öğrenildi.

Erzurum, tarih otağı

ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki türbe ve ziyaret yerleri, yöre halkının adeta manevi bekçiliğini yapıyorlar. Aras Nehri’nin kenarında tarihi bir yerleşim yeri olarak göze çarpan Deli Baba Köyü’nün, Horasan ile Eleşkirt Yolu’ndaki Tahir Geçidi ve Dağları arasında yer aldığı, Kara ve sonraları Akkoyunluların meşhur Türkmen köylerinden birisi olduğu öğrenildi.
Köy olarak kuruluşu ve adlandırılmasının Deli Baba’ya borçlu olduğu kaydedilen Deli Baba Köyü ile ilgili olarak tapu tahrir defterlerinde de bazı kayıtlar bulunurken, söz konusu kayıtlarda, Deli Baba’dan da bahsedildiği bildirildi. 
//KILIÇ’IN ARAŞTIRMASI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, dini açıdan bir ziyaret yeri olan Deli Baba Köyü ile ilgili olarak bilgiler verdi. Köyün, Kara Yusuf zamanında, Temür Bey’in Anadolu seferi sırasında, onun egemen­liği altına girdiğini kaydeden Kılıç, “Etrak adı verilen Kara ve Akkoyunlular bir­birleri ile çetin mücadele içinde iken, Temür Bey de bu tarihi olay­larda yer almıştır. Onun, Deli Baba'ya gelişinde, köy askeri olmak­tan ziyade mistik havası ile ilgi çekiyordu. Burası, Yukarı Pasin'in önemli geçiş yerlerinden ve yöre Türkmenlerinin kutsal saydığı bir yerleşim yeriydi.” dedi. Kıdvetül Arifin, yani Ariflerin önderi olan Şeyh Deli Baba'nın 13 ve 14. yüzyılda yaşadığının bilindiğini kaydeden Kılıç, “Deli Baba Köyü, Kara Kadı, Kızılca Viran ve Hora­san gibi köyler ile komşu idi. Avnik, Yağan, Horasan, Micingerd ile de yakın ilişkisi vardı.” Diyerek, köyle ilgili olarak günümüze kadar ulaşan yazılı bir bilgiyi de nakletti. 
//DELİ BABA KÖYÜ’NÜN GEÇMİŞİ
Mayıs I404-'ün son haftasında, Semerkanda Temür Bey'e giden İspanya Elçilik Heyeti’nin, Pasinler Düzünde, Aras ke­narındaki Deliler Köyünü de ziyaret ettiğinin bilindiğini anlatan Kılıç, heyetin önemli simala­rından olup, yolculuk hikayelerini kaleme alan Ruj Gonzales de Clavijo’nun köy ve kutsallığı hakkında yazdıklarını ise şöyle aktardı: “Pazar günü hareket ettik. Deliler Köyü denilen yere vardık. Burasına Deliler Köyü adı verilmesinin sebebi, orada yerleşik olan­ların, ruhani bir havayı tercih etmeleri ve dünyadan elini eteği­ni çekmeleridir. Etraftaki köylüler, Delileri ziyaret ederek, dervişler ile görüşüyorlar. Hastalar da şifa bulmak için buraya getiri­liyor. Dervişler onlara okuyarak, sağlıklarına kavuşmasına yardımcı oluyorlar. Burada, bu dervişlere şeyh denilmektedir. Başkanı, her­kesçe büyük saygı görüyor. Evliya olarak nitelendiriyorlar. Temür Bey, Delilerden geçerken, dervişleri ziyarette bulundu. Şeyhleri ile görüşmüş ve hayır duasını almıştı. Delilerin etrafındaki Türk­menler de adaklar yolu ile dervişlere ve şeyhe yardımcı oluyorlar. Bunların başkanı aynı zamanda köyün de ileri gelenidir. Onlar, sakal ve başlarını tıraş etmiş haldedirler. Yaz kış, sade kıyafetleri ile göze çarpıyorlar. Bunlar, ellerindeki sazlar ile ilahiler dile ge­tiriyordu. Bunlara ait tekkenin kapısında bugün de bir püskül ve ay şeklinde bir resim görülüyor. Altlarında geyik, keçi, koyun boynuzlarından bir sıra dizilmişti. Her dervişin kapısı üzerinde böyle bir işaret var...” 
//TAPU TAHRİR KAYITLARI
Deliler Köyü’nün, aynı özelliğini asırlarca devam ettirdiğini dile getiren Ümit Kılıç, 19. Yüzyılda ise, İran ve Rus harpleri nedeni ile zaviyenin eski özelliğini kaybettiğini dile getirdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, “Tapu Tahrir Defterlerinde, Deli Baba'dan bahsedilmektedir. Ailesi 16. Yüzyılda zaviyenin yaşamasını sürdürmekte idi. Hacı Şeyh Oğulları da, 1590'da aynı köyde hayatta idi. Zaviyenin işlevini sür­dürmesi ise Mevlâna Veli ve Hüseyin Efendi'ye aitti. Karakadı, Kızıl­ca, Viran, Horasan gibi yerler de gelirleri ile bu zaviyenin devamını sağlamakta idi. Kadı sicilinde ve Tapu-Tahrir Defterinde, Vakf-ı Zaviye-i Delü Baba'dan bahsedilmektedir. Bundan da Delü Baba’nın Vakıf belgesinin bulunduğu anlaşılmaktadır” şeklinde konuştu.
Deli Baba Köyü’nün, Delü Baba Zaviyesi, Delü Baba Boğazı, Delüler gibi isimlerinin de mevcut olduğunu anlatan Kılıç, “Delü Baba Boğazı, Erzurum Eleşkirt yolu üzerinde ve Tahir Geçidi'nin yakınında, batısında idi. Bir de Deli/ Delü ismine dikkat etmeliyiz. Buradaki kelime, yiğit anlamındadır.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çifte Minareler tarihi bekliyor
Tarih boyunca bir çok medeniyete beşiklik etmiş olan Erzurum’un, en gözde ...
Cumhuriyet Parkı, Aziziye oldu
ERZURUM(GHA) - Osmanlı-Rus Savaşları'nda bölgede gösterilen kahramanlığı ...
Huzur Mekanları Vakıflar’a emanet
ERZURUM(GHA) - Erzurum'da Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak 40 Cami, ...
 
Abdurrahman Gazi Türbesi'ne ziyaretçi akını
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Hazreti Peygamber'in (S.A.V) sancaktarı ...
Doğu köy evleri modernleşiyor
Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde son yıllarda vatandaşlar ...
Mezarlıkta dualı bayramlaşma
Erzurum’da Ramazan bayramının ilk gününde mezarlıklar kabir ziyareti yapanlarla ...
 
Yoksulluk tatil kültürünü yok ediyor
''Türklerin Tatil Alışkanlıkları Araştırması''na göre Türk halkının bir ...
Erzurumlu aile, başkanı ağırladı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın Erzurumlu Kılavuz ailesinin ...
Davulcular çifte bayram yaptı
Erzurum'un Oltu ilçesinde ramazan boyunca sahurda davul çalarak vatandaşları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva