ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum EİT Turizm Bakanlarını ağırladı
Erzurum EİT Turizm Bakanlarını ağırladı
KUDAKAF’25’te Kariyer Yolculuğu Paneli
KUDAKAF’25’te Kariyer Yolculuğu Paneli
ATAUNİV’de İlaç Endüstrisi İş  Birliği Zirvesi
ATAUNİV’de İlaç Endüstrisi İş  Birliği Zirvesi
ETÜ piknik alanında 23 Nisan Şenliği
ETÜ piknik alanında 23 Nisan Şenliği
Oltu’da kurbanlık satışı başladı
Oltu’da kurbanlık satışı başladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Eylül 2008 Pazar - 22:16

Erzurum mutfağı doğu’da marka

Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı bulunurken, mutfak kültürü en zengin şehirlerin başında Erzurum geliyor.

Erzurum mutfağı doğu’da marka

Erzurum’un vazgeçilmez damak tatları arasında lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı gelirken, kesme çorbası, hıngel, çiriş, haşıl ve çortutu pancarı da, Erzurum ve Erzurumlunun diğer mutfak değerleri arasında yer alıyor. Ayran aşı ve kadayıf dolması ise, Erzurum’da genellikle Ramazan’la birlikte anılıyor. İşte Erzurum’un yöresel mutfak kültürü ve sahip olduğu zenginliklerden bazıları:

“Ayran Aşı, Kesme Çorbası, Çiriş, Hıngel, Tatar Böreği, Mumbar Dolması, Su Böreği, Eşikili Dolması, Lor Dolması, Haşıl, Çortutu Pancarı, Kapuska, Çortma, Agoz, Bişi, Borani, Dadah, Gavut, Hurma Tatlısı, Katmer ve Guymak

ERZURUM’UN MEŞHUR ÇORBALARI

Aynan aşı, Ramazanda, iftar sofralarında 30 gün süre ile başköşede yerini alır. Ramazan ayları dışında da pişirilir. Diğer yörelerde adı yoğurt çorbası olan bu çorbaya Erzurum'da ayran aşı denir. Bir ölçek gendime (aşlık) iyice pişirilir. Başka bir kapta hazırlanan ve içine birazcık un katılan yoğurt (buna urva denir) gendime ile karıştırılarak ateş üzerine konur. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Diğer tarafta hazırlanan köfteler içine katılır. Aş otu dene ve Erzurum'da yetişen maydanoz türü çok güzel bir ot ilave edilir. Bir tavaya bir baş soğan doğranır. Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır (buna soharıç) denir. Çorbanın üzerine dökülür ve sıcak sıcak servis yapılır. Ayran aşı yoğurtla yapıldığı gibi yayık ayranından yapılırsa eğer tadına doyum olmaz.
KESME AŞI: 

Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir. Diğer taraftan bir ölçek mercimek pişirilir. Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamur ilave edilir, suyu ayarlanır. 15-20 dakika kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Bir tavada bir baş soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur ve tencerenin içine dökülür. Çorbaya tat vermesi için "tarhım" denilen güzel kokulu bir ot katılır. Sıcak sıcak servis yapılır. Tarhın yeşil olarak ta kullanıldığı gibi kurutularak da kullanılır
HERLE AŞI:

Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır. 15-20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir. Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır. Hastalar herle çorbası içirilerek terletilir ve şifaya kavuşmaları sağlanır.

DADAŞLAR DİYARI ERZURUM’A MAHSUS HAMUR İŞİ ÇEŞİTLERİ
Su Böreği: Yurdumuzun hemen hemen her yöresinde su böreği olarak bilinmektedir. Yalnız Erzurum'da yapılan su böreğinin ayrı bir özelliği vardır. Börek hamuruna, her künde (parçaya) bir yumurta isabet edecek şekilde kırılır. Hamur kuvvetlice en az yarım saat yoğrulur. Yufkalar tepsinin büyüklüğüne göre açılır. Yufkanın ince olması böreğin tadı yönünden önemlidir. Tepsinin altı yağlanır, açılan ilk yufka haşlanmadan tepsinin altına serilir. Yufkalar kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır. Oradan çıkan yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra tepsiye serilir. Serilen yufkaların arasına eritilmiş yağ gezdirilir.Yufkaların yarısı serildikten sonra tepsiye bol civil peynir ( tel peynir ) ve maydanoz serpiştirilir. Geri kalan yufkalar haşlanarak ve araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir. En üste konan yufka haşlanmaz. Bilahare ocak üstünde yavaş yavaş kızartılır. Bir yüzü kızartıldıktan sonra ters yüz yapılarak diğer yüzüde aynı şekilde kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılır.
TATAR BÖREĞİ:

Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır. Yufkalar börek yufkası gibi değil biraz kalındır. Açılan yufkalar parçalara bölünür. Bu parçalar üçgen şeklinde küçük küçük parçalara ayrılır. Kaynayan suya atılır, haşlanır. Suyu süzüldükten sonra tepsiye alınır, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür.Bunun üzerine zevke göre, ya kavrulmuş kıyma veya küçük küçük doğranmış ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulmuş soğan dökülür. sıcak olarak yenir.
HINGEL: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir. Erzurum'da hıngel (mantı) sulu ve susuz olarak iki şekilde pişirilmektedir.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm’de Umut Kışa Kaldı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, “Yaz mevsimini turizm açısından ...
Erzurumlu Tasarımcılar İş Başına
Sağlık Bakanlığı mevcut logosunu temsil gücü ve akılda kalma oranı daha ...
Ramazan Geldi Sİnemalar boşaldı
Ramazan nedeniyle sinema salonlarındaki doluluk oranlarının çok düşük ...
 
Erzurum Medeniyetler köprüsü
Erzurum’da ilk ezanın Hazreti Peygamber’in sahabilerinden Habip bin Mesleme ...
Geleneksel Türk Fırıncılığı, Tez Oldu
Erzurum’da hazırlanan doktora tezi, Türkiye’de ilk kez ‘Osmanlı’da fırıncılık ...
Ramazan Sohbetleri başladı
Erzurum’da Üniversite Kitapevi tarafından düzenlenen Ramazan sohbetlerin ...
 
Türk Dünyası TV Yayına Hazırlanıyor
TRT-Türk 'Türk Dünyası' Televizyonu oluyor.
Kale'de çevre düzenlemesi başlatıldı
Erzurum Kalesi’nde yürütülen bakım ve onarım çalışmaları, Ramazan ayı ...
EDT için Viyana'dan geldi
İzmir'de, tiyatro bölümünü bitirdikten sonra, tiyatro eğitimi için Avusturya'nın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva