Kamu, kalkınma umudu
Doğu Anadolu Bölgesi ve bölgenin merkezi ili konumundaki Erzurum’da, önceki yıllara göre hız düşürse de beyin, emek ve sermaye göçü sürüyor. Bu durum; özel sektörü yeterince güçlü olmayan bölge ve ilin, yaşanabilir olabilmesi için kamu yatırımlarının artırılmasını zorunlu kılıyor.
KAMU YATIRIMLARININ ARTIRILMASI KAÇINILMAZ
Ekonomisi durgunlaşan bölgeden gelişmiş bölgelere doğru meydana gelen göçler; bir yandan bu bölgede yerel efektif talep hacmini daraltırken, diğer yandan da yerel gelişmenin temel unsurları olan genç işgücü ve sermayenin bölge dışına akması anlamına geliyor. Bu durum, azgelişmişlik kısır döngüsü kavramını desteklercesine, zaten geri olan bölgeyi giderek durgunluğa itiyor ve kaçınılmaz olarak kamu yatırım müdahalesini gerekli kılıyor..
TOPLUMSAL SORUMLULUK
Doğu Anadolu Bölgesinde, dinamik faktörleri emme şeklinde ortaya çıkan göç olgusu, yerel ekonominin gelişme ivmesi kazanmasını zorlaştırıyor.. Bu durumda da kamu müdahalesini, yani istihdama yönelik kamu yatırımlarının artırılmasını zorunlu kılıyor. Doğu Anadolu bölgesinde gelişmeyi başlatmak ve hızlandırmak için kamu yatırımlarını artırmak, toplumsal sorumluluk halinde.
DOĞU KAMU’YA MUHTAÇ
Bölgesel gelişme; kamu, özel ve gönüllü sektörlerin birlikteliği ve etkinliği
ölçüsünde başarılı olabiliyor. Kamu sektörünün bölgesel dengeleri sağlama
amacıyla kaynak dağılımına yön vermediği durumlarda, Doğu Anadolu bölgesindeki gibi yetersiz ve zayıf piyasa güçlerinin bunu tek başına sağlaması güç. Doğu Anadolu Bölgesinin gelişme sürecine katılabilmesi, bölgenin özel sektör yatırımları yanısıra, kamu yatırım harcamaları ve kamunun diğer harcama kalemlerinden daha fazla pay almasını gerektiriyor.